Ισπανία: Εκτός της κυβέρνησης Σάντσεθ οι Podemos

Την απουσία των Podemos από την μελλοντική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Πέδρο Σάντεθ ανακοίνωσε σήμερα η αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας του κόμματος PSOE, Αδριάνα Λάστρα.

Σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου TVE για την πιθανότητα ορισμένες υπουργικές θέσεις να καταληφθούν από μέλη του κόμματος Podemos, η Λάστρα, δεύτερη στην ιεραρχία του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος, απάντησε αρνητικά, παρά το γεγονός ότι οι Podemos ζητούν συμμετοχή στην κυβέρνηση δεδομένου ότι βοήθησαν τον επικεφαλής του PSOE να ανατρέψει τον Μαριάνο Ραχόι.

Η Λάστρα ανακοίνωσε επίσης ότι σε λίγες ημέρες θα δοθούν στη δημοσιότητα τα ονόματα όσων θα συμμετέχουν στη νέα κυβέρνηση του Σάντσεθ, τονίζοντας ότι θα είναι μία κυβέρνηση “αντιπροσωπευτική, κατά κύριο λόγο σοσιαλιστική”.

Ο 46χρονος οικονομολόγος, αφού ανέτρεψε τον Μαριάνο Ραχόι μέσω ψηφοφορίας μομφής στο ισπανικό κοινοβούλιο, ορκίσθηκε το Σάββατο πρωθυπουργός, ενώπιον του βασιλιά Φελίπε ΣΤ΄, και πρέπει να σχηματίσει μέχρι τα μέσα της εβδομάδας την κυβέρνησή του.

Την στιγμή που το PSOE δεν διαθέτει παρά 85 έδρες επί των 350 του ισπανικού κοινοβουλίου, αυτή η ψήφος μομφής εγκρίθηκε χάρις στις ψήφους των 71 βουλευτών των Podemos και μίας ακόμη συμμαχικής παράταξης.

Η Αδριάνα Λάστρα τόνισε εκτός των άλλων ότι οι σοσιαλιστές δεν έχουν την πρόθεση να εξαντλήσουν την κοινοβουλευτική θητεία που λήγει το 2020, αλλά θα προκηρύξουν πρόωρες εκλογές, χωρίς να διευκρινίσει ημερομηνία.

Την ίδια στιγμή οι Podemos, σε συνέντευξη Τύπου του κόμματος, επιβεβαιώνουν πως ο “Πέδρο Σάντσεθ δεν μας έχει τηλεφωνήσει προς το παρόν”

Κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου του κόμματος Podemos, το οποίο πάντα επεδίωκε να αποσπάσει από το Σοσιαλιστικό Κόμμα τον πρωταγωνιστικό ρόλο στην ισπανική αριστερά, η , εκπρόσωπος της παράταξης επιβεβαίωσε ότι «ο Πέδρο Σάντσεθ δεν μάς έχει τηλεφωνήσει προς το παρόν».

“Του είπαμε ότι είναι δυνατή η συγκρότηση μίας θαρραλέας, σταθερής κυβέρνησης με 156 βουλευτές” επεσήμανε η εκπρόσωπος Νοέλια Βέρα, επαναλαμβάνοντας την έκκληση του Πάμπλο Ιγκλέσιας για συμμετοχή στην κυβέρνηση.