Υπεγράφη η ιστορική συμφωνία ΗΠΑ με Β. Κορέα - "Μεγάλη αλλαγή" υπόσχεται ο Κιμ (Βίντεο & Φώτος)

«Νοιώθουμε μεγάλη τιμή που υπογράφουμε αυτό το έγγραφο» δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ κατά τη διάρκεια της υπογραφής της ιστορικής συμφωνίας με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέα, Κιμ Γιονγκ Ουν. 

Συνέχισε λέγοντας ότι: «Θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο Κιμ», και πρόσθεσε: «η σχέση μας με τη βόρεια Κορέα θα είναι τελείως  διαφορετική από ότι ξέραμε πριν. Έχουμε αναπτύξει  έναν ιδιαίτερο δεσμό. Όλοι θα ενθουσιαστούν. Φαίνεται ότι λύσαμε ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. Θέλω να ευχαριστήσω τον Κίμ. Τα πράγματα πήγαν πολύ καλύτερα από ότι αναμέναμε. Αυτό θα οδηγήσει σε κάτι περισσότερο», ολοκλήρωσε τις ολιγόλεπτες δηλώσεις τους.

Ωστόσο κανένας από τους δύο ηγέτες δεν ανακοίνωσε τι ακριβώς συμφωνήθηκε. Ειδικοί πάντως εκτιμούν ότι ενδεχομένως πρόκειται για συμφωνία που αφορά την αποπυρηνικοποίηση της Βόρειας Κορέας.

Νωρίτερα, μετά το γεύμα εργασίας που είχαν οι δύο ηγέτες, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι σημείωσαν «φανταστική πρόοδο» κι ότι οι συνομιλίες ήταν «καλύτερες από ό,τι θα περίμενε ο οποιοσδήποτε».

«Σήμερα είχαμε μία ιστορική συνάντηση και ετοιμαζόμαστε να υπογράψουμε ένα ιστορικό έγγραφο. Ο κόσμος θα δει την μεγάλη αλλαγή. θα ήθελα να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στον πρόεδρο Τραμπ», ήταν τα λόγια του Βορειοκορεάτη ηγέτη.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν συναντήθηκαν στο θέρετρο Σεντόσα στη Σιγκαπούρη σήμερα. Η ιδιαίτερη συνομιλία των ηγετών διήρκεσε περίπου 45 λεπτά, παρουσία μόνο των διερμηνέων.

Και η συνάντησή τους είχε κάτι από Αμερικάνικο show – που ξέρει καλά ο Τραμπ… Σαν σταρ του Χόλιγουντ οι δύο ηγέτες προχώρησαν προς τη λιμουζίνα του Τραμπ, άνοιξαν την πόρτα, κοίταξαν, μετά επέστρεψαν προς το ξενοδοχείο, όπου πόζαραν για φωτογραφίες και κατόπιν έφυγαν για να πάνε να υπογράψουν.

-Τι θα υπογράψετε κύριε; τον ρώτησε ένας δημοσιογράφος.

-Θα το ανακοινώσουμε σε λίγα λεπτά, απάντησε ο Τραμπ.

Οι αναλυτές ωστόσο ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ έτσι κι αλλιώς θα έκανε λόγο για «φανταστική» πρόοδο ή κάτι παρόμοιο κι ότι αυτό που θα υπογράψουν πιθανότατα θα είναι μια γενικόλογη διακήρυξη καλών προθέσεων.

Δείτε το έγγραφο της συμφωνίας

Τετ α τετ 41 λεπτών με μακρά χειραψία 12 δευτερολέπτων

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 4 το πρωί ώρα Ελλάδας. Πρώτος στο ξενοδοχείο έφτασε ο Κιμ Γιονγκ Ουν, και πέντε λεπτά αργότερα εμφανίστηκε και ο Τραμπ. Η αμηχανία τους ήταν εμφανής. Χαμογέλασαν και οι δύο ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ χτύπησε φιλικά τον Κιμ στην πλάτη, προτού αποσυρθούν για τις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους.

Τραμπ - Κιμ Γιόνγκ Ούν - Σιγκαπούρη

«Θα αποκτήσουμε μια εξαίρετη σχέση, δεν έχω καμιά αμφιβολία», είπε ο Τραμπ σε μια από τις ελάχιστες ερωτήσεις που επέτρεψαν να υποβάλουν οι δημοσιογράφοι στους 2 ηγέτες αφού κάθισαν. Ενώ ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας είπε απευθυνόμενος στον Τραμπ: «Είναι μεγάλη μου ικανοποίηση που σας συναντώ, κ. πρόεδρε», ενώ επισήμανε ότι «οι παλιές πρακτικές και οι παλιές προκαταλήψεις ήγειραν πολλά εμπόδια, αλλά τα ξεπεράσαμε όλα και βρισκόμαστε εδώ σήμερα».

Σε λίγη ώρα οι δύο ηγέτες θα έχουν γεύμα εργασίας με τις αντιπροσωπείες τους. Ο Τραμπ αναμένεται να κάνει μια δήλωση εντός της ημέρας, πριν αναχωρήσει για την Ουάσινγκτον στις 20:00 τοπική ώρα (15:00 ώρα Ελλάδας).

 

 

Η μακρά χειραψία 

Οπως συνηθίζει ο Ντόναλντ Τραμπ έκανε με τον Κιμ Γιονγκ Ουν μια μακρά χειραψία η οποία διήρκεσε περισσότερο από 12 δευτερόλεπτα.

Ενώ ακολούθησε και η δεύτερη, αυτή τη φορά στον εσωτερικό χώρο του ξενοδοχείου…