Ερντογάν: Θα αγοράσουμε και θα χρησιμοποιήσουμε τους S400 - Δεν θα βασιστούμε στις ΗΠΑ

«Δεν θα αγοράσουμε τους S-400 για να τους βάλουμε σε αποθήκη. Θα τους χρησιμοποιήσουμε στην ανάγκη», διευκρίνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε διακαναλική συνέντευξη Τύπου με τα ιδιωτικά δίκτυα TGRT Haber, TVNET, Beyaz TV και Αkit TV, μετά τα όσα ακούστηκα ότι πάγωσε η συμφωνία από την πλευρά της Τουρκίας.

Επίσης ανέφερε ότι «είναι ένα αμυντικό σύστημα. Τι να το κάνουμε αν δεν το χρησιμοποιήσουμε. Θα βασιζόμαστε και πάλι στις ΗΠΑ; Χρόνια τους το ζητάμε κι απάντηση που μας δίνουν είναι: ‘δεν το επιτρέπει το κογκρέσο”. Έχουμε κουραστεί μ’ αυτά».

«Η Ρωσία απάντησε στην προσφορά μας με μια πολύ δελεαστική πρόταση. Είπαν ότι θα αποδεχθούν ακόμη και συμπαραγωγή. Κι όσον αφορά στα δάνεια, μας πρόσφεραν πολύ καλούς όρους. Αυτή τη στιγμή τρέχει αυτή η διαδικασία», πρόσθεσε.

Η συμφωνία για τους s-400 μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας υπογράφηκε τον Δεκέμβριο και υπήρξε θύελλα αντιδράσεων στη Δύση και ειδικά τις ΗΠΑ, που επισημαίνουν ότι το ρωσικό σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στη στρατιωτική αρχιτεκτονική του ΝΑΤΟ.

Επίσης εξέφρασαν έντονες ανησυχίες ότι η ρωσική εμπλοκή στη λειτουργία του συστήματος θα επιτρέψει στη Μόσχα να έχει πρόσβαση σε κωδικούς της Συμμαχίας και σε πληροφορίες για νατοϊκές εγκαταστάσεις σε τουρκικό έδαφος.