"Πόλεμος" Ιταλίας-Γαλλίας για το μεταναστευτικό: Απειλές Σαλβίνι για ακύρωση της συνάντησης Κόντε-Μακρόν

«Πόλεμος» δηλώσεων έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ Ιταλίας και Γαλλίας με αφορμή τους χειρισμούς της Ρώμης σχετικά με το σωστικό πλοίο «Acquarius» στο οποίο επιβαίνουν 629 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, διαμήνυσε νωρίτερα πως κανένα λιμάνι της χώρας δεν θα δεχτεί τους επιβαίνοντες, γεγονός που προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση των Παρισίων, που έκανε λόγο για «εμετική στάση» της Ρώμης.

Την ώρα που Ιταλία και Γαλλία ερίζουν για την τύχη των επιβατών, το πλοίο «Acquarius» παραμένει στη θαλάσσια περιοχή νότια της Ιταλίας, σε μικρή απόσταση από τα χωρικά ύδατα της Μάλτας, κατευθυνόμενο προς την Ισπανία.

Την ίδια στιγμή, οι προβλέψεις των μετεωρολόγων δείχνουν επιδείνωση των καιρικών συνθηκών μέσα στις επόμενες ώρες.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, κατήγγειλε την απόφαση της ιταλικής κυβέρνησης λέγοντας ότι, με βάση το διεθνές δίκαιο, η Ιταλία θα έπρεπε να έχει δεχτεί τους μετανάστες. Σε αυτό, η Ρώμη απάντησε χαρακτηρίζοντας «υποκριτική» την αντίδραση της Γαλλίας.

Πριν από ένα 24ωρο, ο Γκαμπριέλ Ατάλ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Γαλλίας χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα επικρίνοντας τη στάση της νέας ιταλικής κυβέρνησης στο μεταναστευτικό.

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε στις εν λόγω δηλώσεις ως εξής: «Κοίτα ποιος μιλά, η Γαλλία».

Στο μεταξύ, πολλά δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου γράφουν ότι η γαλλική αστυνομία απωθεί συστηματικά παράτυπους μετανάστες, στέλνοντάς τους πίσω στην Ιταλία, ακόμη και όταν πρόκειται για γυναίκες που κυοφορούν.

Το ιταλικό υπουργείο Εσωτερικών έκανε γνωστό ότι ο υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι και ο Γερμανός ομόλογός του, Χόρστ Ζεεχόφερ, «είχαν μια μακρά συνομιλία, σε πολύ φιλικό κλίμα» και ότι οι δυο κυβερνήσεις «θα παρουσιάσουν μια κοινή πρόταση για την προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Υπενθυμίζεται ότι, αν και η Ισπανία έχεi εκφράσει την επιθυμία της να υποδεχτεί τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που επιβαίνουν στο πλοίο «Acquarius», οι ίδιοι δεν το επιθυμούν.

Το επίμαχο θέμα επηρεάζει πλέον σφόδρα την προγραμματισμένη συνάντηση της Παρασκευής μεταξύ του Τζουζέπε Κόντε και του Εμανουέλ Μακρόν, που θα έχουν την πρώτη επίσημη συνάντησή τους στο Μέγαρο των Ηλυσίων.

Μία συνάντηση που κινδυνεύει να “τιναχτεί στον αέρα”, καθώς ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών και ηγέτης της ακροδεξιά Λέγκας του Βορρά, Ματέο Σαλβίνι, διαμηνύει ότι «Εάν η επίσημη συγγνώμη δεν έρθει, ο πρωθυπουργός (Τζουζέπε) Κόντε θα κάνει καλά να μην πάει στην Γαλλία».

Νωρίτερα, το ιταλικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Γαλλίας για το ίδιο θέμα.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Εξωτερικών της Γαλλίας ανφέρει «Είμαστε προσηλωμένοι στον διάλογο και την συνεργασία που διατηρούμε με την Ρώμη για το θέμα», προσθέτοντας «Για τις χώρες μας, είναι ουσιαστικής σημασίας να φθάσουμε γρήγορα σε συμφωνία για την μεταρρύθμιση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου, για την ενίσχυση της κοινής μας δράσης προς τις χώρες καταγωγής και διέλευσης και, ευρύτερα, για την ενίσχυση της προστασίας των εξωτερικών μας συνόρων».