"Χαστούκι" στον Ιβανόφ από την Βουλγαρία: Αρνήθηκε να τον δει ο Μπορίσοφ

Tην προγραμματισμένη συνάντησή τους με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβανόφ, ακύρωσαν ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, και η υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, στον απόηχο της άρνησης του Ιβανόφ να υπογράψει την συμφωνία που επετεύχθη την Τρίτη μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.

Η Σόφια έχει επανειλημμένα ταχθεί υπέρ συμφωνίας που θα ανοίξει τον δρόμο για ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο NATO. Αντίθετα, χθες ο κ. Ιβανόφ έθεσε τέλος σε συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ για τη συμφωνία μετά από μόλις δύο λεπτά.

«Δεν θέλουμε να παρέμβουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της γειτονικής χώρας. Η θέση μας είναι σαφής, καθώς και ολόκληρης της διεθνούς κοινότητας. Επίσης, είναι σαφής και η θέση του προέδρου της ΠΓΔΜ. Η βουλγαρική κυβέρνηση δεν βλέπει κανένα λόγο να χρησιμοποιηθεί για εσωτερικές πολιτικές συζητήσεις στα Σκόπια. Το κλειδί για τη μελλοντική ανάπτυξη της γειτονικής χώρας είναι η ένταξη στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ και αυτό δεν πρέπει να αμφισβητηθεί» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η βουλγαρική κυβέρνηση.

Η απάντηση του Ιβανόφ, που πραγματοποιεί διήμερη επίσημη επίσκεψη στη Βουλγαρία, ήταν η εξής: «είναι απόφασή του και είναι και ευθύνη. Ο Μπορίσοφ δεν είναι μόνο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, αλλά και της χώρας που έχει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Ε.Ε. προωθεί το διάλογο και τη συνεργασία παντού.

“Επομένως με τη στάση του παίρνει θέση και δεν καταλαβαίνει ποιος είναι ο στόχος του να είναι κανείς μέλος και να έχει την προεδρία» τόνισε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ μετά τη συνάντηση του με τον Βούλγαρο ομόλογό του, Ρούμεν Ράντεφ.

Μέσα ενημέρωσης της Βουλγαρίας μετέδωσαν ότι ο Μπορίσοφ ενημέρωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας ώστε να ακυρώσει τη συνάντηση, ενώ, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα του εγχωρίου Τύπου που κάνει λόγο για «σκάνδαλο», αιτία είναι η αλαζονική συμπεριφορά του Ιβάνοφ σχετικά με το θέμα της συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ για το ονοματολογικό.