Η υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ όπως την "είδαν" τα διεθνή ΜΜΕ

Η τελετή για την υπογραφή της συμφωνίας Ελλάδας-ΠΓΔΜ σχετικά με την επίλυση του σκοπιανού φιλοξενείται ως είδηση της στα διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων κάνει λόγο για «ιστορική συμφωνία», η οποία δίνει τέλος σε μια πολιτική διένεξη που διήρκησε 27 χρόνια. Μάλιστα, χαρακτηρίζει κομβικής σημασίας για τις σημερινές εξελίξεις την εκλογή του Ζόραν Ζάεφ στην πρωθυπουργία της ΠΓΔΜ το 2017.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το πρακτορείο Reuters, το οποίο αφού αναφέρεται στην πρόταση δυσπιστίας εναντίον της ελληνικής κυβέρνησης, χαιρετίζει την υπογραφή της συμφωνίας για την επίλυση του Σκοπιανού.

Για ιστορική συμφωνία κάνει λόγο και η γερμανική FAZ, που τονίζει ότι η σημερινή εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην Ε.Ε. και το Νάτο.

Από την πλευρά του, το Τουρκικό Πρακτορείο Ειδήσεων χαρακτηρίζει τη συμφωνία «ιστορική» και σημειώνει ότι δίνει μια λύση σε ένα πρόβλημα που διαιωνιζόταν επί δεκαετίες.

Το ρωσικό δίκτυο RT, ταυτόχρονα, εξαίρει τη συμβολή του Ζόραν Ζάεφ στην επίλυση του προβλήματος, καθώς «διαδέχτηκε τον δεξιό εθνικιστή πρωθυπουργό, Γκουρέφσκι». Μεταξύ άλλων, επίσης, το ρωσικό δημοσίευμα στέκεται και στις ανησυχίες των Ευρωπαίων για τη ρωσική επιρροή στην περιοχή.

«Kαθώς μια ελληνική περιφέρεια ονομάζεται Μακεδονία, η γειτονική χώρα, η ΠΓΔΜ, θα πρέπει να μετονομαστεί. Μόνο η μία χώρα διατηρεί σκέτο το όνομα Μακεδονία» αναφέρει, από την πλευρά της, η γερμανική εφημερίδα Die Ziet.

Στη Γαλλία, η εφημερίδα Le Figaro φιλοξενεί τις δηλώσεις του κ. Τσίπρα, ενώ κάνει αναφορά και στην τελετή υπογραφής της συμφωνίας, στις Πρέσπες.

«Η Αθήνα και τα Σκόπια υπογράφουν ιστορική συμφωνία για το ονοματολογικό» είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ της εφημερίδα Le Monde, η οποία παραθέτει τα πολιτικά γεγονότα που προηγήθηκαν της υπογραφής.

Πηγή: naftemporiki.gr