"Δε θα μου μιλάς, δε θα έχουμε επαφές, θα μου φέρνεις τα γεύματα μου"-Οι οδηγίες του Αϊνστάιν στη γυναίκα του!

Έχουν γραφτεί πολλά για έναν από τους κορυφαίους επιστήμονες όλων των εποχών. Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έχει απασχολήσει όχι μόνο για τα θαυμαστά επιστημονικά του επιτεύγματα αλλά και για την προσωπικότητά του.

Η «Mirror» αποκαλύπτει πτυχές της γάμου του με την Μιλέβα Μάριτς.

Στο «Αϊνστάιν: Η ζωή του και το Σύμπαν» ο συγγραφέας – βιογράφος Γουόλτερ Ισαάκσον περιγράφει τον Άλμπερτ Αϊνστάιν μισογύνη σχεδόν ή τουλάχιστον ως έναν άντρα που έβλεπε τον γάμο του με την Σέρβα Μιλέβα Μάριτς (η οποία ήταν μία από τις πρώτες γυναίκες στην Ευρώπη που σπούδασαν φυσική και μαθηματικά) σαν μαθηματική εξίσωση.

Όταν έπειτα από 11 χρόνια γάμου ο Αϊνστάιν κατάλαβε ότι δεν υπήρχε πια κανένα σημείο επαφής ανάμεσα σε εκείνον και τη σύζυγό του (με την οποία είχε παντρευτεί το 1903) αποφάσισε να φτιάξει έναν κανόνα «εσωτερικής διαχείρισης» προκειμένου να συνεχίσουν τη συμβίωση για το καλό των παιδιών τους. Και φυσικά η γυναίκα τους, τούς δέχτηκε.

Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει ο διάσημος βιογράφος Γουόλτερ Ισαάκσον.

Η λίστα:

1. Οφείλεις να έχεις σε πλήρη τάξη τα καθαρά ρούχα μου
2. Θα μου φέρνεις στο δωμάτιό μου στο σωστό χρόνο τα τρία γεύματα της ημέρας
3. Η κρεβατοκάμαρα και οι εργασίες – βιβλία μου θα είναι σε τάξη και κανείς δεν θα κάθεται στο γραφείο μου
4. Θα αποφεύγεις κάθε είδους σχέση μαζί μου, πλην των περιπτώσεων που αυτό θα είναι αναγκαίο για κοινωνικούς σκοπούς. Θα πρέπει να ξεχάσεις τις εξόδους και τα ταξίδια μαζί μου, αλλά και τον προσωπικό μας χρόνο στο σπίτι.
5.Δεν θα περιμένεις καμία οικειότητα μαζί μου ή προσέγγιση
6.Δεν θα μου μιλάς αν δεν σου το ζητήσω
7.Θα εξαφανίζεσαι από την κρεβατοκάμαρά μου ή το γραφείο μου οποιαδήποτε στιγμή το ζητήσω
8. Δεν θα με υποτιμήσεις ποτέ μπροστά στα παιδιά, είτε με το λόγο σου, είτε με τη συμπεριφορά σου

Η Μάριτς υπέγραψε τη λίστα με τις εντολές του αλλά λίγους μήνες αργότερα πήρε τους γιους τους, Χανς, Άλμπερτ και Έντουαρντ και μετακόμισε στη Ζυρίχη. Το 1919 του ζήτησε διαζύγιο.