Η Βουλή της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία με την Ελλάδα

Με 69 ψήφους υπέρ και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης του VMRO-DPMNE να απέχουν από τη διαδικασία, το Κοινοβούλιο της πΓΔΜ επικύρωσε τη συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα.

Ο Ζόραν Ζάεφ, τόνισε ότι αυτή η συμφωνία σηματοδοτεί την αρχή του τέλους της αβεβαιότητας για την πΓΔΜ, καθώς είναι μια αξιοπρεπής και αποδεκτή λύση και για τις δύο πλευρές.

«Έχουμε μια συμφωνία με σαφή αναγνώριση της μακεδονικής μας ταυτότητας, της μακεδονικής γλώσσας μας. Δεν δώσαμε τίποτα και σε κανέναν, ούτε κανείς πήρε τίποτα όταν συμφωνήσαμε σε γεωγραφικό προσδιορισμό. Πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα προς το συμφέρον του μέλλοντος των πολιτών και των παιδιών μας, προς ένα ειρηνικό μέλλον. Ας δώσουμε στη συμφωνία μια ευκαιρία, απορρίπτοντας την ξενοφοβία», είπε, μεταξύ άλλων, ο σκοπιανός Πρωθυπουργός.

 

Στά άκρα η κόντρα Ζάεφ – Ιβανόφ

Στα άκρα έχουν οδηγηθεί οι σχέσεις του προέδρου των Σκοπίων Γκιόργκι Ιβανόφ με τον Ζόραν Ζάεφ, για τη συμφωνία με την Ελλάδα, που θα ανοίξει το δρόμο των Σκοπίων τόσο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε. όσο και για την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά του ο Σκοπιανός πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ, απειλεί τον Ιβανόφ με αποπομπή, αν δεν υπογράψει τη συμφωνία, με τον Πρόεδρο της χώρας να τον προκαλεί να κινήσει τις διαδικασίες, επαναλαμβάνοντας πως η θέση του είναι οριστική

Ζάεφ: Θα επιδιώξουμε αποπομπή του Ιβανόφ αν δεν υπογράψει την συμφωνία

Όπως δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη, σε περίπτωση που οι πολίτες που θα ψηφίσουν στο δημοψήφισμα ταχθούν υπέρ της συμφωνίας και ο Πρόεδρος της πΓΔΜ δεν την υπογράψει, τότε η πλειοψηφία των βουλευτών θα επιδιώξει την αποπομπή του.

«Υπάρχει διάθεση για παγίωση της πλειοψηφίας της Βουλής και αν χρειαστεί να αποπεμφθεί ο Πρόεδρος. Οι πολίτες είναι αυτοί που θα αποφασίσουν αν θέλουν την αλλαγή του ονόματος», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάεφ. Πρόσθεσε δε: «Όμως αν η συμφωνία γίνει αποδεκτή στο δημοψήφισμα, κανένας δε θα έχει το δικαίωμα ανατροπής της».

Ακόμη σημείωσε ότι: «Με τη συμφωνία, έχουμε επιτέλους μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλους, από ολόκληρο τον κόσμο. Έχουμε επιτέλους μια χώρα όπου ζει ένα αναγνωρισμένο “μακεδονικό” έθνος με μια αναγνωρισμένη “μακεδονική” γλώσσα».

Και συνέχισε λέγοντας: «Η κριτική στάση των δύο αντιπολιτεύσεων στην “Μακεδονία” και την Ελλάδα από μόνη της δείχνει ότι και οι δύο πλευρές έχασαν από κάτι».

Ιβανόφ: Προκαλώ τον Ζάεφ να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον μου

«Καλώ τον πρωθυπουργό Ζάεφ, με τα ίδια δύο τρίτα της Βουλής που είναι απαραίτητα για την αναθεώρηση του Συντάγματος της Δημοκρατίας της Μακεδονίας, να ξεκινήσει άμεσα τις διαδικασίες, ώστε να καθοριστούν οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας, δηλαδή, να ασκηθεί πρόταση μομφής εναντίον μου. Η θέση μου αναφορικά με την επιζήμια συμφωνία για το όνομα παραμένει αμετάβλητη, παρά τις δεδηλωμένες απειλές και πιέσεις»