Ο Σάντσεθ ετοιμάζει... βαλίτσες - Ευρωπαϊκή περιοδεία σε Παρίσι, Βρυξέλλες, Βερολίνο και Λισαβόνα

Όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το γραφείο του Πέδρο Σάντσεθ, ο Ισπανός Πρωθυπουργός ξεκινάει ευρωπαϊκή περιοδεία μεθαύριο Σάββατο, με πρώτο σταθμό το Παρίσι. Επόμενοι σταθμοί του ταξιδίου του είναι οι Βρυξέλλες, το Βερολίνο και η Λισαβόνα.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι, «Με αυτή την πλήρη ευρωπαϊκή ατζέντα, ο Πέδρο Σάντσεθ θα καταστήσει σαφές στους εταίρους του πως η Ισπανία ξαναρχίζει να έχει έναν ενεργό ρόλο για την οικοδόμηση μιας πιο ισχυρής και αλληλέγγυας Ευρώπης».

Αναλυτικότερα, ο Σάντσεθ θα πραγματοποιήσει συνάντηση με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο Παρίσι, ενώ την Κυριακή θα συμμετάσχει στην έκτακτη σύνοδο κορυφής για τη μετανάστευση και το άσυλο στις Βρυξέλλες.

Στο Βερολίνο θα μεταβεί την Τρίτη όπου θα συναντηθεί με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία δέχεται ισχυρή πίεση από το εσωτερικό της χώρας της για το θέμα της μετανάστευσης.

Μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 28ης και 29ης Ιουνίου, ο Σάντσεθ θα μεταβεί στη Λισαβόνα όπου θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του, ο Σάντσεθ δεσμεύθηκε να «εργαστεί στενά με τους εταίρους του προκειμένου να είναι στην πρώτη γραμμή για την εξεύρεση απαντήσεων στις μεγάλες προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση», παραθέτοντας κατά προτεραιότητα «τις μεταναστευτικές ροές, την ανάκτηση και ενίσχυση των κοινωνικών δικαιωμάτων και του κράτους πρόνοιας».

Ο Σάντσεθ ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 2 Ιουνίου μετά την υπερψήφιση πρότασης μομφής που κατέθεσαν οι Σοσιαλιστές η οποία οδήγησε στην απομάκρυνση του συντηρητικού πρωθυπουργού Μαριάνο Ραχόι, έπειτα από την καταδίκη του κόμματός του σε μεγάλη δίκη για διαφθορά. Τα έξι προηγούμενα χρόνια, ο Ραχόι είχε έναν διακριτικό ρόλο στην ευρωπαϊκή σκηνή.