Ο Τσαβούσογλου προειδοποιεί την ΕΕ: Απελευθερώστε τη βίζα ή ξεχάστε τη συμφωνία για τους πρόσφυγες

Πιέσεις προς την ΕΕ να εκταμιεύσει άλλα 3 δισ. ευρώ προς την Τουρκία για τους πρόσφυγες άσκησε ο απερχόμενος Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μέσω συνέντευξής του στο τουρκικό κανάλι NTV, ενώ παράλληλα προειδοποίησε ότι αν δεν αρθεί η βίζα για τους Τούρκους πολίτες, τότε η Άγκυρα θα άρει κι εκείνη τη δέσμευσή της στο προσφυγικό.

Συνδυάζοντας την άρση της βίζας με το προσφυγικό, τόνισε ότι αν η ΕΕ δεν θέλει να την απελευθερώσει, τότε ούτε και η συμφωνία για τους πρόσφυγες θα υλοποιηθεί, διευκρινίζοντας ότι αυτό δεν είναι ούτε απειλή, ούτε εκβιασμός.

«Εάν η Ε.Ε. δεν θέλει, δεν μπορεί να συνεχιστεί έτσι… Τότε και η συμφωνία για το προσφυγικό και η συμφωνία επανεισδοχής δεν θα εφαρμοστούν. Αυτό δεν είναι ούτε απειλή ούτε εκβιασμός. Πρέπει και οι δύο πλευρές να αναλάβουν τις ευθύνες τους», δήλωσε.

Για την αγορά των F-35 από τις ΗΠΑ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι ο Τραμπ κατά την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ερντογάν είπε ότι θα κάνει τα απαραίτητα βήματα, καθώς από την ημέρα την εκλογής του στην Προεδρία της Αμερικής δίνει σημασία στην Τουρκία, επισημαίνοντας επίσης ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την παράδοση των F-35.