Γερμανία: Τέλος στη διαμάχη για το μεταναστευτικό-Έδωσαν τα χέρια Μέρκελ και Ζεεχόφερ

Σε συμβιβαστική λύση για το μεταναστευτικό κατέληξαν έπειτα από μαραθώνιες επαφές η Καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και ο υπουργός των Εσωτερικών και Αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU), Χορστ Ζεεχόφερ.

Οι επικεφαλής των CDU και CSU, αντίστοιχα, φέρεται ότι συμφωνούν στη δημιουργία «κλειστών κέντρων» εντός των γερμανικών συνόρων, όπου θα εξετάζονται με ταχείες διαδικασίες οι αιτήσεις ασύλου. Σε περίπτωση απόρριψης, θα πραγματοποιούνται άμεσα επαναπροωθήσεις στις πρώτες χώρες εισόδου των μεταναστών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Άλλωστε, όπως έχει ήδη αναγγείλει το Βερολίνο, η Άγκελα Μέρκελ έχει αποσπάσει το καταρχήν «ναι» από 16 χώρες της Ε.Ε, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, για την επιστροφή μεταναστών.

Σύμφωνα με τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, στο επίκεντρο των αποψινών διαβουλεύσεων βρίσκεται και η δημιουργία «ζωνών τράνζιτ» στα εδάφη της Βαυαρίας, όπου θα εγκαθίστανται προσωρινά οι αιτούντες άσυλο.

Η συγκεκριμένη πρόταση είχε συζητηθεί ήδη το 2015, αλλά τότε είχε απορριφθεί από τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD). Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild από το SPD, μια τέτοια λύση πλέον «δεν αποκλείεται».

Με μια τέτοια συμφωνία, συνεχίζει η εφημερίδα, ο κ. Ζεεχόφερ θα μπορούσε να παραμείνει στο υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η Καγκελάριος φαίνεται ότι θα το δεχόταν. Η ίδια πάντως φέρεται να έχει αμφιβολίες σχετικά με το εάν η επαναπροώθηση από τέτοια κέντρα θα είναι εφικτή πχ προς την Ιταλία.