Ζεεχόφερ και Κουρτς στέλνουν τους πρόσφυγες πίσω σε Ελλάδα και Ιταλία

Το πρόσωπο των ημερών, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών και αρχηγός της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης Χορστ Ζεεχόφερ, μετά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον Αυστριακό καγκελάριο και αρχηγό του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος Σεμπάστιαν Κουρτς στη Βιέννη, εμφανίστηκε ξεκάθαρος για τις θέσεις του για το προσφυγικό ζήτημα που ταλανίζει ολόκληρη την Ευρώπη και δημιουργεί κλυδωνισμούς στις πολιτικές ισορροπίες.

Ο Ζεεχόφερ εξήγησε στην αυστριακή κυβέρνηση τα σχέδια του για το πώς θα «διώξει» τους μετανάστες από τη χώρα του, επισημαίνοντας με προκλητικότητα ότι οι μετανάστες που έχουν υποβάλει αίτηση ασύλου στην Ελλάδα και την Ιταλία θα πρέπει να σταλούν εκεί.

«Οι πρόσφυγες που έχουν εγγραφεί και έχουν κάνει αίτηση για άσυλο στην Ιταλία και την Ελλάδα, αλλά εμφανίζονται στα σύνορα της Αυστρίας θα μεταφέρονται σε “τράνζιτ” κέντρα και από εκεί θα επιστρέφονται στην Ρώμη και στην Αθήνα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

Αναφερόμενος επίσης στο γεγονός ότι μέχρι στιγμής μόνο η Ισπανία και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει (καθώς η ιταλική κυβέρνηση δεν έχει προβεί ακόμα σε καμία συμφωνία με το Βερολίνο), επεσήμανε πως τα “τρία τέταρτα των προσφύγων που φτάνουν στα γερμανικά σύνορα είναι από την Ελλάδα και την Ιταλία”, ενώ πρόσθεσε ότι “οι πρόσφυγες που φτάνουν από την Ισπανία δεν είναι πολλοί”.

Αν οι διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα και την Ιταλία αποτύχουν, οι τρεις χώρες θα πρέπει να σκεφτούν άλλα μέτρα που θα σταματήσουν την παράνομη μετανάστευση είπε ο Ζεεχόφερ και διαβεβαίωσε ότι δεν θα παρθούν μέτρα εις βάρος της Αυστρίας αλλά ότι Γερμανία και Αυστρία θα δουλέψουν μαζί για να μειώσουν την δευτερογενή μετανάστευση.

Την επόμενη εβδομάδα ο ίδιος μαζί με τους ΥΠΕΣ της Αυστρίας και της Ιταλίας θα συναντηθούν στο Ίνσμπρουκ στη δυτική Αυστρία για να συζητήσουν τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να κλείσει η “Μεσογειακή Διαδρομή” ή αλλιώς “Νότια Διαδρομή”.

Ωστόσο, όπως σημείωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, πρόκειται για τόσο πολύπλοκες συζητήσεις, ώστε στο τέλος τα κεντρικά σημεία των συμφωνιών θα πρέπει να τεθούν από τους αρχηγούς των κυβερνήσεων. Κάτι το οποίο σημαίνει, σύμφωνα με τον ίδιο, πως η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνίες με τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας και της Ιταλίας.