Διασώθηκαν συνολικά οκτώ παιδιά στην Ταϊλάνδη - Σταματά για σήμερα η επιχείρηση διάσωσης (βίντεο)

Με επιτυχία στέφθηκε και η δεύτερη ημέρα της επιχείρησης διάσωσης των παιδιών από το σπήλαιο στην Ταϊλάνδη.

Σήμερα απεγκλωβίστηκαν άλλα τέσσερα παιδιά, ανεβάζοντας συνολικά τον αριθμό των διασωθέντων στους οκτώ.

Σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, το πρώτο βγήκε στο φως λίγο πριν τη μία το μεσημέρι, ενώ το δεύτερο στις 2.10 ώρα Ελλάδος.

Όλα τα παιδιά έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο.

Πριν λίγες ώρες ξεκίνησε η δεύτερη φάση της επιχείρησης απεγκλωβισμού στο σπήλαιο της, όπου παραμένουν εγκλωβισμένα ακόμη τέσσερα παιδιά και ο προπονητής τους.

Οι δύτες κατόρθωσαν την Κυριακή να βγάλουν από την σπηλιά τέσσερα από τα δώδεκα παιδιά, όμως η επιχείρηση ανεστάλη, προκειμένου να ξαναγεμίσουν οι φιάλες οξυγόνου και να γίνουν περαιτέρω προετοιμασίες.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης, τα τέσσερα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν με ασφάλεια έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, και είναι καλά στην υγεία τους.

Βασικά εμπόδια για τους διασώστες είναι η στάθμη του νερού που υπάρχει κίνδυνος να ανέβει, λόγω των βροχοπτώσεων που πλήττουν την περιοχή και ο χρόνος, αφού το οξυγόνο μέσα στη σπηλιά λιγοστεύει επικίνδυνα.

“Δεν μπορούμε να δούμε τα παιδιά μας”

Ο πατέρας ενός παιδιού μιλώντας στο Reuters ανέφερε ότι το μόνο που γνωρίζουν είναι ότι προηγούνται τα πιο γερά παιδιά.

«Δεν μας έχουν πει ποια παιδιά απεγκλώβισαν. Δεν μπορούμε να επισκεφθούμε τα αγόρια στο νοσοκομείο επειδή πρέπει να τα παρακολουθούν για 48 ώρες», δήλωσε ο πατέρας.

«Ελπίζω να έχουμε καλά νέα σήμερα», προσέθεσε.

Σύμφωνα με ανώτερο υπάλληλο του υπουργείου Υγείας της Ταϊλάνδης, οι γονείς θα μπορέσουν απόψε να δουν τα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν χθες. Ωστόσο θα απαγορευτεί η οποιαδήποτε επαφή, ενώ πρέπει να υπάρξει εγκράτεια και… ως προς τη συγκίνηση. Οι αγκαλιές απαγορεύονται μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα των εξετάσεων ενώ σε ότι αφορά τη συγκίνηση προφανώς έχει να κάνει με την ψυχολογική ανάκαμψη των μαθητών.

Καλύτερα στην υγεία του το παιδί που νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση 

Το ένα από τα 4 παιδιά που βγήκαν χθες από τη σπηλιά νοσηλεύτηκε σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Όπως έγραφαν χαρακτηριστικά τα τοπικά μέσα, βρισκόταν στο “κόκκινο” επίπεδο.

Σήμερα όμως νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι η κατάσταση του παιδιού βελτιώνεται, ο νεαρός αναρρώνει και βρίσκεται στο «κίτρινο» επίπεδο που σημαίνει ότι η κατάστασή του είναι σταθερή.

Η μεταφορά των παιδιών στο νοσοκομείο

 

Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης το πρώτο παιδί που απεγκλωβίστηκε από το σπήλαιο είναι ο Mongkol “Mark” Boonpiam, ηλικίας 14 ετών.

Το σχέδιο: Πώς θα βγάλουν τα παιδιά

Στο σπήλαιο μπήκαν 18 δύτες, πέντε Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Σχεδιάγραμμα που δημοσίευσε το BBC φαίνονται τα δύσκολα σημεία της διαδρομής που πρέπει να διανύσουν εγκλωβισμένοι και δύτες.

Δύο δύτες θα συνοδεύουν κάθε παιδί, που θα φορά μάσκα και θα το καθοδηγούν από τα περάσματα, με σχοινί. Όταν θα βρίσκονται σε ιδιαίτερα στενό σημείο, οι δύτες θα βγάζουν τις φιάλες οξυγόνου από την πλάτη τους και θα την κυλούν αργά, καθώς θα καθοδηγούν τα παιδιά. Σε κανένα σημείο δεν θα βρίσκονται μόνα τους.

Τα παιδιά θα χωριστούν σε τέσσερις ομάδες. Η πρώτη θα αποτελείται από τέσσερα και οι υπόλοιπες από τρία άτομα. Ο προπονητής θα είναι στην τελευταία ομάδα των εγκλωβισμένων.

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα”

«Σήμερα είναι η μεγάλη ημέρα … Τα αγόρια είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις», δήλωσε ο Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, ο επικεφαλής της ομάδας που διαχειρίζεται την κρίση, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που οργανώθηκε σε απόσταση από το σπήλαιο.

Στο σπήλαιο έχουν μπει 18 δύτες, 5 Ταϊλανδοί και 13 ξένοι, όπως και πέντε μέλη των ειδικών δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Το σχέδιο διάσωσης

«Ο πρώτος αναμένεται να βγει γύρω στις 21:00» (17:00 ώρα Ελλάδας), διευκρίνισε ο αξιωματούχος αυτός, ο οποίος είναι επίσης ο κυβερνήτης της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, ανακοινώνοντας ότι στις 10 π.μ. (06:00 ώρα Ελλάδας) αναχώρησαν για να φθάσουν στα παιδιά «δεκατρείς ειδικοί παγκοσμίου επιπέδου που ήλθαν από χώρες που διαθέτουν εμπειρογνωμοσύνη» στη σπηλαιολογία και πέντε μέλη της επίλεκτης μονάδας SEAL του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης.

Ο Ναρονγκσάκ διευκρίνισε πάντως ότι «δεν υπάρχει χρονικό όριο» και ότι η επιχείρηση διάσωσης μπορεί να πάρει μέρες ή να και σταματήσει ανά πάσα στιγμή.

Το μήνυμα των δυτών πριν την επιχείρηση

Οι δύτες πριν ξεκινήσουν την επιχείρηση απεγκλωβισμού δημοσίευσαν μια φωτογραφία στο facebook και έγραψαν:

«Εμείς, οι ειδικές δυνάμεις του πολεμικού ναυτικού, μαζί με τη διεθνή ομάδα δυτών, είμαστε έτοιμοι να φέρουμε πίσω την ποδοσφαιρική ομάδα», έγραψαν στη φωτογραφία που δημοσίευσαν στο Facebook.

«Τα παιδιά είναι έτοιμα και αποφασισμένα»

Τα 12 παιδιά, που βρίσκονται στο σπήλαιο από τις 23 Ιουνίου, είναι πολύ αποφασισμένα και έτοιμα να βγουν έξω, διαβεβαίωσε ο κυβερνήτης της περιοχής.

Ένας αυστραλιανός γιατρός, ο οποίος συμμετέχει στη σημερινή αποστολή διάσωσης, εξέτασε το βράδυ του Σαββάτου τα παιδιά και έδωσε το πράσινο φως για να προχωρήσει η επιχείρηση, έκανε επίσης γνωστό ο Ναρονγκσάκ.

«Είναι σε καλή διάθεση. Και οι 13 έχουν ενημερωθεί για την επιχείρηση και είναι έτοιμοι να βγουν. Αποφάσισαν να βγουν μαζί μας», δήλωσε και πρόσθεσε ότι και οι οικογένειες των εγκλωβισμένων υποστηρίζουν την επιχείρηση.

Μέχρι τώρα, ένας έμπειρος δύτης χρειάζεται ένδεκα ώρες για να φθάσει μέχρι τα παιδιά και να επιστρέψει: έξι ώρες για να πάει και πέντε ώρες για να επιστρέψει, χάρη στα ρεύματα. Η διαδρομή περιλαμβάνει δύσκολα υποβρύχια περάσματα.

Αυτή τη στιγμή οι συνθήκες για την απομάκρυνση των παιδιών κρίνονται «τέλειες» από τον πυρήνα διαχείρισης της κρίσης, ιδιαίτερα όσον αφορά τη στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο.

 

Εκκενώθηκε η περιοχή γύρω από το σπήλαιο

Οι διασώστες εκκένωσαν σήμερα το πρωί την περιοχή γύρω από το σπήλαιο ώστε να ανοίξουν χώρο «για να βοηθήσουμε τα θύματα».

«Όλοι όσοι δεν εμπλέκονται στην επιχείρηση πρέπει βγουν αμέσως από τη ζώνη», ανακοίνωσε από μεγάφωνα η αστυνομία στον χώρο γύρω από το σπήλαιο, όπου βρίσκονται εκατοντάδες δημοσιογράφοι. «Έχουμε όλο και περισσότερα μέσα ενημέρωσης που έρχονται και εγκαθίστανται παντού», είχε πει νωρίτερα ο επικεφαλής των επιχειρήσεων προσθέτοντας πως «οι ιατρικές ομάδες μου παραπονέθηκαν και αυτό γίνεται πρόβλημα».

Έχει σταθεροποιηθεί μέσα στο σπήλαιο το επίπεδο του οξυγόνου

Οι διασώστες είχαν καταφέρει να περάσουν έναν σωλήνα πολλών χιλιομέτρων για να διοχετεύσουν οξυγόνο στη σπήλαιο όπου έχει καταφύγει η ομάδα και το επίπεδο του οξυγόνου έχει σταθεροποιηθεί μέσα σ’ αυτό.

Όμως οι βροχές που αναμένονται προσεχώς θα μπορούσαν να περιορίσουν το μη πλημμυρισμένο τμήμα του σπηλαίου στο οποίο έχουν καταφύγει τα παιδιά.

Χθες το βράδυ έπεσε για μισή ώρα μια νεροποντή, υπενθυμίζοντας πόσο πολύ επείγει να απομακρυνθούν τα παιδιά.

Πηγή πληροφοριών: Guardian, ΑΠΕ/ AFP, Reuters