"Δεν χρειάζεται να φύγουμε από το ΝΑΤΟ" δηλώνει ο Τραμπ μετά τις απειλές του

“Μπορούμε αλλά δεν χρειάζεται να φύγουμε από το ΝΑΤΟ” δήλωσε ο Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μετά τη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας στις Βρυξέλλες. Ο Αμερικάνος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως “εξασφάλισε αύξηση 33 δισ. δολαρίων στον προϋπολογισμό της συμμαχίας, ποσό που μπορεί να φτάσει κατά τον ίδιο και τα 40 δισ. ευρώ”, ενώ επεσήμανε ότι η Γερμανία θα αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες:

«Είπα στους ανθρώπους ότι θα ήμουν πολύ δυσαρεστημένος εάν δεν εκπλήρωναν τις δεσμεύσεις τους πολύ ουσιαστικά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πληρώνουν ένα τεράστιο ποσό – πιθανότατα το 90% του κόστους του ΝΑΤΟ. Όλοι συμφώνησαν να αναλάβουν ουσιαστικά τη δέσμευσή τους…Τώρα είμαστε πολύ χαρούμενοι».

«Είχαμε μια πολύ έντονη συζήτηση», παραδέχθηκε από τη μεριά της η Γερμανίδα καγκελάριος.

Για απειλές Τραμπ έκαναν λόγο νωρίτερα, τα διεθνή ΜΜΕ

Με αποχώρηση των ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ, απείλησε ο Τραμπ τoυς αρχηγούς κρατών της Συμμαχίας, όπως μεταδίδει το Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων DPA, με αφορμή τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες μερικών κρατών. Από την πλευρά του, το πρακτορείο Reuters κάνει λόγο για “νέα επίθεση του Τραμπ” στα μέλη του ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στις αμυντικές δαπάνες της Γερμανίας, του Βελγίου και της Ισπανίας, οι οποίες δεν πετυχαίνουν τον στόχο του 2% του ΑΕΠ τους. Σύμφωνα με τα ξένα δίκτυα, κάποια στιγμή είχε ζητήσει να αυξηθούν στο 4%!

Σύμφωνα με πηγές του βρετανικού πρακτορείου, οι επικεφαλής του ΝΑΤΟ ζήτησαν από τις χώρες που δεν είναι μέλη της Συμμαχίας, την Ουκρανία και τη Γεωργία, να αποχωρήσουν από την αίθουσα για να πραγματοποιηθεί έκτακτη συζήτηση.