Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ για τη συνάντηση Τραμπ-Πούτιν-«Εσχάτη προδοσία»

Τις σφοδρές αντιδράσεις των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών προκάλεσε η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, άφησε να εννοηθεί, μετά τη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του στο Ελσίνκι, ότι δεν έχει κανέναν λόγο να πιστεύει τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών αλλά εμπιστεύεται τον Βλαντιμίρ Πούτιν όταν του δηλώνει ότι η χώρα του δεν αναμίχθηκε στην προεκλογική διαδικασία το 2016 γεγονός που πυροδότησε έντονεςαντιδράσεις.

O πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Πολ Ράιαν δήλωσε ότι δεν υπάρχει «καμία αμφιβολία» ότι η Μόσχα παρενέβη στις αμερικανικές εκλογές του 2016 και ότι ο Τραμπ «πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι η Ρωσία δεν είναι σύμμαχός μας».

Ο γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων Μπομπ Κόρκερ, επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων τόνισε ότι τα σχόλια Τραμπ κάνουν τις ΗΠΑ να φαίνονται ένα «παιχνιδάκι».

Από την πλευρά του ο Ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής Τζον Μακέιν χαρακτήρισε τη σημερινή συνάντηση Τραμπ – Πούτιν «ένα τραγικό σφάλμα» και ένα νέο χαμηλό για τις ΗΠΑ, κατηγορώντας τον Αμερικανό ηγέτη ότι απέτυχε να υπερασπιστεί τη χώρα του.

«Όχι μόνο ο πρόεδρος Τραμπ απέτυχε να πει την αλήθεια για έναν αντίπαλο, αλλά μιλώντας εκ μέρους της Αμερικής στον κόσμο, ο πρόεδρός μας απέτυχε να υπερασπιστεί ό,τι μας κάνει αυτό που είμαστε – μια δημοκρατία ελεύθερων ανθρώπων αφοσιωμένων στην υπηρέτηση της ελευθερίας στο εσωτερικό και στο εξωτερικό», ανέφερε ο Μακέιν.

«Απερίσκεπτο, επικίνδυνο και άτολμο» χαρακτήρισε τον Τραμπ ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, Τσακ Σούμερ.

Ο πρώην διευθυντής της CIA επί Μπαράκ Ομπάμα Τζον Μπρέναν έκανε ένα βήμα παραπέρα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο Τραμπ θα πρέπει να καθαιρεθεί από το αξίωμά του γιατί διέπραξε “προδοσία”. “Η απόδοση του Ντόναλντ Τραμπ στη συνέντευξη Τύπου στο Ελσίνκι φτάνει και ξεπερνάει το κατώφλι της Παράβασης Καθήκοντος. Αγγίζει την προδοσία. Όχι μόνο ήταν ηλίθια τα σχόλιά του, αλλά τον έχει στο τσεπάκι του ο Πούτιν. Ρεπουμπλικανοί Πατριώτες: Πού είστε;” έγραψε ο Μπρέναν στο Twitter.

Πολλοί Δημοκρατικοί εξαπέλυσαν επίσης μύδρους εναντίον του Τραμπ. “Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε την ευκαιρία να εναντιωθεί στον Πούτιν. Σήμερα, λιγότερες από 72 ώρες μετά την παραπομπή 12 νέων Ρώσων από το υπουργείο Δικαιοσύνης για την επίθεση στις εκλογές του 2016, κατηγορεί… τις δύο χώρες”, σχολίασε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

“Ο Τραμπ εξακολουθεί να πουλάει τις ΗΠΑ στον Πούτιν και τη Ρωσία” και “η αποτυχία υπεράσπισης των Ηνωμένων Πολιτειών αγγίζει την προδοσία”, τόνισε ο βουλευτής Τζίμι Γκόμεζ.

Ακόμη πιο σκληρή ήταν η δήλωση του Δημοκρατικού βουλευτή Άνταμ Σιφ, που έγραψε στο Twitter: “Ο πρόεδρος Τραμπ μόλις επιτέθηκε στις υπηρεσίες πληροφοριών και τις υπηρεσίες επιβολής του νόμου επειδή έκαναν τη δουλειά τους, ενώ στεκόταν δίπλα σε έναν δικτάτορα που παρενέβη στις εκλογές μας για να βοηθήσει να εκλεγεί ο Τραμπ”. Και συνέχισε: “Ο Πούτιν θα το εκλάβει ως πράσινο φως για να παρέμβει (στις εκλογές) το 2018”