Ο Τζον Κέρι προειδοποιεί τη Μόσχα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής, Τζον Κέρι, κατήγγειλε σήμερα πως ούτε η Μόσχα, αλλά ούτε και οι αυτονομιστές αντάρτες τηρούν την εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Μέχρι σήμερα ούτε η Ρωσία ούτε οι δυνάμεις που υποστηρίζει, δεν εκπληρώνουν τις δεσμεύσεις που περιλαμβάνονται στη συμφωνία του Μινσκ της 12ης Φεβρουαρίου και κατά συνέπεια η Ουάσινγκτον ενδέχεται να επιβάλει νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας“, δήλωσε ο Υπουργός.

Ο Κέρι ενώπιον μιας Επιτροπής του αμερικανικού Κογκρέσου, επισήμανε ότι “ζητήσαμε την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ, κυρίως την απομάκρυνση όλων των όπλων και των ξένων στρατευμάτων από την ανατολική Ουκρανία, την πλήρη αποκατάσταση του ελέγχου των διεθνών συνόρων στην Ουκρανία και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Αν επιβεβαιωθεί αυτή τη αποτυχία (της συμφωνίας του Μινσκ), θα υπάρξουν επιπλέον επιπτώσεις που θα αυξήσουν την πίεση στην ήδη αποδυναμωμένη ρωσική οικονομία“, προειδοποίησε ο Τζόν Κέρι, ο οποίος την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «ψεύδεται» όταν αρνείται κάθε στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία.