Η Λέγκα του Βορρά ζητά παραίτηση Ρέντσι και έξοδο από το ευρώ

Την υιοθέτηση σκληρής πολιτικής κατά των μεταναστών, την παραίτηση του Πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι και την έξοδο της Ιταλίας από το ευρώ θα ζητήσουν σήμερα (28/02), πραγματοποιώντας πολιτική συγκέντρωση, τα μέλη και οι υποστηρικτές της Λέγκας του Βορρά, στη Ρώμη.

Η κινητοποίηση οργανώνεται στην κεντρική Πιάτσα Ντελ Πόπολο (Πλατεία του Λαού), όπου πρόκειται να πάρει τον λόγο ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι.

Σειρά αντιδράσεων έχει προκαλέσει, μεταξύ των άλλων, η συμμετοχή στην συγκέντρωση της ακροδεξιάς οργάνωσης «Κάζα Πάουντ», η οποία έχει ως κεντρικό σημείο αναφοράς της, την φασιστική ιδεολογία του Ιταλού δικτάτορα Μπενίτο Μουσσολίνι.

«Η πλατεία μας θα είναι κατάμεστη και ειρηνική, θα στείλουμε ένα εναλλακτικό μήνυμα», δήλωσε σήμερα το πρωί ο Σαλβίνι.

Κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς, επίσης σήμερα (28/02) το απόγευμα, οργανώνουν «αντιδιαδήλωση» και πορεία η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Κάμπο Ντέι Φιόρι, με την υποστήριξη καλλιτεχνών και ηθοποιών και κεντρικό σύνθημα “Maiconsalvini” (Ποτέ με τον Σαλβίνι).

Οι εμπνευστές της αντιδιαδήλωσης (μεταξύ των οποίων και φοιτητικές οργανώσεις) υπογραμμίζουν ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια η Λέγκα εξύβριζε τους κατοίκους της Ρώμης, θεωρώντας τους διεφθαρμένους και μη παραγωγικούς, και ότι το ιταλικό σύνταγμα δεν επιτρέπει την δημιουργία πολιτικών δυνάμεων που επιδιώκουν την αναβίωση του φασισμού.

Προς αποφυγή συγκρούσεων, στο κέντρο της Ρώμης θα βρίσκονται πάνω από τρεις χιλιάδες αστυνομικοί. Κύρια αποστολή τους, να καταφέρουν να μην έλθουν σε επαφή οι συμμετέχοντες στις δυο κινητοποιήσεις.