Διάταξη για τον έλεγχο του διαδικτύου στην Τουρκία

Το βράδυ της Πέμπτης (19/03), εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση διάταξη, σύμφωνα με την οποία η τουρκική Κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να απαγορεύει την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο, χωρίς να έχει προηγηθεί δικαστική απόφαση.

Πιο συγκεκριμένα, η διάταξη αυτή επιτρέπει στην τουρκική Αρχή Τηλεπικοινωνιών (TIB) να απαγορεύσει προληπτικά την πρόσβαση σε έναν ιστότοπο επειδή υπάρχουν υποψίες ότι το περιεχόμενο του είναι τέτοιο που παραβιάζει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη, οι πάροχοι πρόσβασης έχουν 4 ώρες για να συμμορφωθούν με την εντολή του ΤΙΒ. Αν δεν συμβεί αυτό, θα κατατεθεί προσφυγή, εντός 24 ωρών, ενώπιον ενός δικαστή προκειμένου να αποφασίσει εάν θα επικυρώσει ή θα ακυρώσει αυτό το μέτρο.

Η ενίσχυση του διοικητικού ελέγχου στο διαδίκτυο έχει προκαλέσει εντάσεις εδώ και πολλούς μήνες από τους υπερασπιστές της ελευθερίας του Διαδικτύου και τους πολέμιους της ισλαμο-συντηρητικής Κυβέρνησης.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) με πρόεδρο τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που κυβερνά την χώρα από το 2002 και διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία των Βουλευτών, έχει ήδη από το Σεπτέμβριο του 2014, υπερψηφίσει ένα νομοσχέδιο με ίδιες διατάξεις όπως αυτή. Βέβαια, το Συνταγματικό Δικαστήριο είχε ακυρώσει αυτήν τη διάταξη, στο όνομα της προστασίας των ατομικών ελευθεριών.