Συγγνώμη ζητά ο Νετανιάχου

Απολογήθηκε στους Άραβες του Ισραήλ ο Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, για την έκκληση που απηύθυνε προς τους υποστηρικτές του την ημέρα των βουλευτικών εκλογών την Τρίτη (17/3), η οποία θεωρήθηκε ρατσιστική από τους αντιπάλους του.

Ειδικότερα, ο ίδιος, φοβούμενος ότι οι ψηφοφόροι του δεν θα σπεύσουν στις κάλπες, στράφηκε εναντίον των αριστερών μη κυβερνητικών οργανώσεων κατηγορώντας τες ότι μεταφέρουν με λεωφορεία τους αραβοϊσραηλινούς με σκοπό να τον καταψηφίσουν.

Σε βίντεο που αναρτήθηκε στον λογαριασμό του στο facebook, ο Νετανιάχου δείχνει να έχει μετανιώσει για τις δηλώσεις του. Συγκεκριμένα, σημείωσε: “Ξέρω ότι αυτά που είπα πριν από μερικές ημέρες προσέβαλαν τους Άραβες του Ισραήλ. Δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου και λυπάμαι για αυτό“.

Να σημειωθεί πως στενός συνεργάτης του Ομπάμα, μιλώντας στην αμερικανοεβραϊκή οργάνωση J Street, εξήγησε: “Μετά τις εκλογές, ο Πρωθυπουργός είπε ότι δεν έχει αλλάξει τη θέση του, αλλά για πολλούς στο Ισραήλ και στη διεθνή κοινότητα, τόσο αντιφατικά σχόλια θέτουν υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή του για μια λύση δύο κρατών. Ανάλογη είναι και η πρότασή του ότι η κατασκευή των οικισμών έχει στρατηγικό σκοπό τη διαίρεση των παλαιστινιακών κοινοτήτων. Δεν μπορούμε απλά να προσποιηθούμε ότι αυτά τα σχόλια δεν έγιναν ποτέ“.

Τέλος, δυσφορία έχει προκαλέσει στις Ηνωμένες Πολιτείες η προεκλογική καμπάνια του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς και όσα υποστήριξε για το Παλαιστινιακό και τα πυρηνικά του Ιράν.