Νίκη του ακροδεξιού Γιόμπικ στις Περιφερικές εκλογές της Ουγγαρίας

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ απέσπασε την Κυριακή μια βουλευτική έδρα από το κεντροδεξιό κόμμα Φίντες του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν στις εκλογές που διεξήχθησαν μετά τον θάνατο ενός βουλευτή σε μια περιφέρεια της δυτικής Ουγγαρίας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Ο Όρμπαν, γνωστός λάτρης του ποδοσφαίρου, παραδέχθηκε την ήττα του κόμματός του αναρτώντας στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook το μήνυμα: “μερικές φορές η μπάλα χτυπάει στο δοκάρι”.

Παρά την οριακή ήττα του Φίντες, ο Όρμπαν διατηρεί άνετη πλειοψηφία στην ουγγρική Βουλή. Ωστόσο το αποτέλεσμα – η δεύτερη εκλογική ήττα του Φίντες μέσα σε διάστημα δύο μηνών – ίσως αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι, μετά τις νίκες του κυβερνώντος κόμματος στις βουλευτικές εκλογές, τις τοπικές εκλογές και στις ευρωεκλογές πέρυσι.

Με το 99% των ψήφων καταμετρημένο, η ουγγρική εκλογική επιτροπή ανακοίνωσε ότι πρώτος ήλθε ο υποψήφιος του Γιόμπικ Λάγιος Ριγκ με το 35,3% των ψήφων, τη δεύτερη θέση κατέλαβε ο υποψήφιος του Φίντες, ο Ζολτάν Φένγεσι, με 34,4% και τρίτος είναι ο Σοσιαλιστής Φέρεντς Παντ με 26,3%.

Η διεκδικούμενη έδρα είχε μείνει κενή μετά τον θάνατο του Γιάνου Λαστοβίτσα, βουλευτή του Φίντες, τον περασμένο Ιανουάριο.

Πάντως, το αποτέλεσμα είναι πολύ αμφίρροπο για να θεωρηθεί οριστικό, καθώς οι ψήφοι των ετεροδημοτών είναι περισσότερες από τις ψήφους της διαφοράς των δύο επικρατέστερων υποψηφίων. Σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MTI, το τελικό αποτέλεσμα ενδέχεται να μην γίνει γνωστό πριν από την Πέμπτη.

Καταγάγαμε μια ιστορική νίκη, θα έλεγα ακόμη ότι μια εποχή τέλειωσε σήμερα”, ανέφερε ο ηγέτης του Γιόμπικ, ο Γκάμπορ Βόνα, μιλώντας σε υποστηρικτές του, σύμφωνα με ένα βίντεο το οποίο ανήρτησε ο ειδησεογραφικός ιστότοπος index.hu.

Ο Βόνα, ο οποίος έκανε πολιτική καριέρα δαιμονοποιώντας τους Ρομά, έχει αμβλύνει τη ρητορική του το τελευταίο διάστημα, προσπαθώντας να προσελκύσει και άλλους ψηφοφόρους, πέραν των υποστηρικτών της ακροδεξιάς.

Το Γιόμπικ έχει εξάλλου ωφεληθεί από μια σειρά πολιτικών λαθών του Όρμπαν και από την παγιωμένη αντίληψη ότι οι άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από τον Ούγγρο πρωθυπουργό χρησιμοποιούν τα αξιώματά τους για να πλουτίσουν.

Τον περασμένο Φεβρουάριο, ένας ανεξάρτητος υποψήφιος που υποστηρίχθηκε από την κεντροαριστερή αντιπολίτευση κατέλαβε την έδρα στο Βεσπρίμ, την οποία κατείχε προηγουμένως ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, αφού ο τελευταίος διορίστηκε Ευρωπαίος επίτροπος.

Ο Ρόναλντ Λόντερ, ηγέτης του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου (ΠΕΣ), προειδοποίησε χθες ότι το Γιόμπικ αμαυρώνει την εικόνα της Ουγγαρίας, μιλώντας στο περιθώριο μιας πορείας με τη συμμετοχή χιλιάδων ανθρώπων στη Βουδαπέστη για να τιμηθεί η μνήμη των χιλιάδων Ούγγρων Εβραίων οι οποίοι σφαγιάστηκαν στο Ολοκαύτωμα.

Ο Λόντερ κατηγόρησε για άλλη μια φορά την κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν ότι είναι πολύ ανεκτική έναντι του Γιόμπικ. “Πολύ συχνά η κυβέρνηση δεν στρέφεται εναντίον του Γιόμπικ. Και ο αντισημιτισμός δεν έχει θέση σε καμιά χώρα, πόσο μάλλον σε μια χώρα όπως η Ουγγαρία” τόνισε.

Περίπου 430.000 από τους 1,3 εκατ. ανθρώπους οι οποίοι βρήκαν τον θάνατο στο Άουσβιτς ήταν Ούγγροι Εβραίοι, σύμφωνα με τον ιστότοπο που έχει δημιουργηθεί για την 70ή επέτειο της απελευθέρωσης των κρατουμένων στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης αυτό.

Μόλις τον Ιανουάριο ο Όρμπαν ξεπέρασε την αμηχανία της κυβέρνησής του κι αναγνώρισε δημόσια τον ρόλο της Ουγγαρίας στο Ολοκαύτωμα, δηλώνοντας πως πολλοί άνθρωποι επιδόθηκαν σε “επονείδιστες” πράξεις κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.