Το Υπουργείο Παιδείας στηρίζει τους μαθητές - επιχειρηματίες

 

Με στόχο να ενισχύσει τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση των μαθητών, έτσι ώστε να προετοιμαστούν κατάλληλα για τη ζωή μετά το σχολείο, το Υπουργείο Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων με εγκύκλιό του προτρέπει τους μαθητές και τις μαθήτριες σε όλα τα σχολεία της επικράτειας να πάρουν μέρος στο πρωτοπόρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (ΣΕΝ)/Junior Achievement Greece.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο του προγράμματος και κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς τα παιδιά, ηλικίας 15 έως 18 ετών, δημιουργούν τη δική τους μαθητική επιχείρηση και διαγωνίζονται σε Ελλάδα και Ευρώπη.

e%ce%bc%cf%80%ce%bf%cf%81%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b5%ce%ba%ce%b8%ce%b5%cf%83%ce%b7-%ce%b8%ce%b5%cf%83%cf%83%ce%b1%ce%bb%ce%bf%ce%bd%ce%b9%ce%ba%ce%b7%cf%83Στην εγκύκλιο που εστάλη από το Υπουργείο Παιδείας τονίζεται ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» βοηθά ιδιαίτερα τους μαθητές «να αναπτύξουν προσωπικές δεξιότητες, όπως κοινωνική υπευθυνότητα, στρατηγικές επίλυσης προβλήματος, συνεργασία και ομαδικό πνεύμα, κριτική σκέψη, ανάληψη ρόλων ευθύνης, ικανότητα επικοινωνίας, αποτελεσματική διαχείριση χρόνου». «Παράλληλα», όπως επισημαίνεται,  «οι μαθητές και οι μαθήτριες ανακαλύπτουν τα ενδιαφέροντά τουςκαι διάφορα επαγγέλματα που ίσως ταιριάζουν στην προσωπικότητά τους».

«Οι μαθητές και οι μαθήτριες που κάνουν τα πρώτα τους βήματα στην επιχειρηματικότητα από την παιδική κιόλας ηλικία, μέσα από το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα της «Εικονικής Επιχείρησης»,  μαθαίνουν τους κανόνες του υγιούς επιχειρείν και αποκτούν σημαντικά κίνητρα για να αναπτύξουν τα ταλέντα τους στην Ελλάδα», δήλωσε η πρόεδρος του ΣΕΝ/JA Greece, κα Λίτσα Παναγιωτοπούλου  και τόνισε : «Αυτά τα παιδιά θα αλλάξουν την Ελλάδα, είναι η Ελλάδα του αύριο».

Η εγκύκλιος δίνει έμφαση στην κοινωνική επιχειρηματικότητα έτσι ώστε τα παιδιά «να συνειδητοποιήσουν την κοινωνική τους ευθύνη ως μελλοντικοί επαγγελματίες που οφείλουν να υπηρετούν το κοινό καλό και να σέβονται το περιβάλλον».

Το Υπουργείο Παιδείας εξετάζει τη θεσμοθέτηση κινήτρων για την συμμετοχή στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση»

Κατά τη σχολική χρονιά 2015-2016 το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» ανέδειξε το επιχειρηματικό ταλέντο 100 σχολικών ομάδων από όλη την Ελλάδα.

smileybin-ja-europeΗ ομάδα του Γυμνασίου Αλωνίων Πιερίας –που δημιούργησε τον έξυπνο κάδο ανακύκλωσης «Smileybin»- αναδείχθηκε «Καλύτερη Εικονική Επιχείρηση 2016».Οι 15χρονοι μαθητές από το χωριό Αλώνια της Βόρειας Πιερίας κατάφεραν να κατακτήσουν και δύο κορυφαία πανευρωπαϊκά βραβεία ενώ συμμετείχαν με μεγάλη επιτυχία και στο TEDx Αcademy 2016.

Η επιτυχία των ταλαντούχων αυτών μαθητών κινητοποίησε τον βουλευτή Πιερίας του Σύριζα κ. Χάρη Τζαμακλή, ο οποίος με ερώτησή του στον Υπουργό Παιδείας –την οποία συνυπέγραψαν κι άλλοι 37 συνάδελφοί του- ζήτησενα επιβραβεύονται  οι μαθητές που  διακρίνονται σε διαγωνισμούς καινοτομίας με μόρια για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπως ισχύει για τους αθλητές που διακρίνονται σε πανελλαδικές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.  Το Υπουργείο Παιδείας απάντησε στο βουλευτή ότι είναι θετικό σε μία τέτοια προοπτική και την εξετάζει.

Οι εγγραφές στο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση»

Οι εκπαιδευτικοί που επιθυμούν να καθοδηγήσουν τα παιδιά στη δημιουργία της δικής τους μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» υποβάλλουν αίτηση διαδικτυακά στη διεύθυνση http://www.sen-programs.senja.gr, ενώ διευκρινίσεις δίδονται στα γραφεία του ΣΕΝ/JA Greece στο 213-0788600. Στο έργο των καθηγητών συνδράμουν και εθελοντές από την αγορά εργασίας που προσφέρουν αφιλοκερδώς το χρόνο τους για να μάθουν στα παιδιά τα μυστικά της επιχειρηματικότητας.

Παγκόσμιο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας

prosx banner senΤο παγκόσμιο πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» πραγματοποιείται στα Γυμνάσια και Λύκεια της Ελλάδας εδώ και 11 χρόνια από τον μη-κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό «Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/Junior Achievement Greece», υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων. Υλοποιείται χωρίς κανένα κόστος για τα παιδιά και τα σχολεία καθώς υποστηρίζεται από ιδρύματα, οργανισμούς και επιχειρήσεις.  Κύριοι χορηγοί είναι η MetLife, η Citi,  η General Mills, η Ελληνική Πρωτοβουλία, η Eθνική Τράπεζα, η SAP, η Accenture, η ΑΕGEAN και το Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού.  Το ΣΕΝ/JA Greece είναι φορέας του παγκόσμιου εκπαιδευτικού οργανισμού Junior Achievement Worldwide, που εφαρμόζει προγράμματα μαθητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας σε 122 χώρες σε όλο τον κόσμο.

ΒΙΝΤΕΟ – ΔΕΙΤΕ ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΤΕΛΙΚΟ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ

«KΑΛΥΤΕΡΗ ΕΙΚΟΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ 2016»

1Ο ΒΡΑΒΕΙΟ «SMILEYBIN»  – ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΛΩΝΙΩΝ ΠΙΕΡΙΑΣ

2Ο ΒΡΑΒΕΙΟ «ΜAPP»  –  ΛΥΚΕΙΟ ΚΟΛΛΕΓΙΟΥ ΨΥΧΙΚΟΥ

3Ο ΒΡΑΒΕΙΟ «ΕPEIKON» – Β’ ΑΡΣΑΚΕΙΟ ΛΥΚΕΙΟ ΨΥΧΙΚΟΥ

https://www.youtube.com/watch?v=mPHfJbfb-38