"Βουλιάζουν" ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Brexit - "Μαύρη Παρασκευή" στην Αθήνα

Κραχ σημειώνεται στο ελληνικό χρηματιστήριο με τις απώλειες να αγγίζουν το 12,5% μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων του βρετανικού δημοψηφίσματος. Η επικράτηση του Brexit οδηγεί σε διψήφιες απώλειες το σύνολο των μετοχών των blue chips, με τον Γενικό Δείκτη να διαπραγματεύεται στις 541,78 μονάδες στις (11.32) και να ευθυγραμμίζεται με τους κλυδωνισμούς στις διεθνείς αγορές.

“Βουτιά” καταγράφουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατά την έναρξη των συναλλαγών σήμερα, μετά την επικράτηση του Brexit στο δημοψήφισμα της Βρετανίας. Το χρηματιστήριο του Λονδίνου άνοιξε με απώλειες άνω του 7%, με τις βασικές τραπεζικές μετοχές να κατακρημνίζονται κατά 30%.

Ο γερμανικός δείκτης DAX ξεκίνησε με πτώση κατά 9,94%, ενώ το χρηματιστήριο του Παρισιού υποχώρησε σχεδόν κατά 8% στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης. Με πτώση 7,92% έκλεισε το χρηματιστήριο του Τόκιο, με τους επενδυτές να ενδίδουν στον πανικό έπειτα από την απόφαση των Βρετανών να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση -ένα σοκ για τους επενδυτές όμοιο με αυτό που υπέστησαν με την πτώχευση της τράπεζας Lehman Brothers το 2008.

Ο βασικός δείκτης Nikkei είχε απώλειες 1.286,33 μονάδων (-7,92%) για να κλείσει στις 14.952,02 μονάδες.

Ο δείκτης Topix υποχώρησε κατά 7,26%, με απώλειες 94,23 μονάδων, στις 1.204,48 μονάδες.

Στο κλείσιμο του χρηματιστηρίου, η ισοτιμία του δολαρίου είχε διαμορφωθεί στα 102,50 γεν και του ευρώ στα 113,30 γεν.

Στη Wall Street οι προθεσμιακές τιμές των δεικτών του αμερικανικού χρηματιστηρίου (E – mini futures του S&P 500 και του Nasdaq) κατρακύλησαν έως 5% το πρωί, προκαλώντας αυτόματες διακοπές των συναλλαγών. Η δραστική πτώση των προθεσμιακών τιμών υποδηλώνει ότι η Wall Street θα ανοίξει με βαριές απώλειες αργότερα στη διάρκεια της ημέρας, καθώς το ιστορικό δημοψήφισμα ώθησε τους επενδυτές να στραφούν στο δολάριο και άλλα στοιχεία ενεργητικού που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια, ανησυχώντας για ένα πιθανό σοκ στην παγκόσμια οικονομία.