Νέα «σταγόνα» 500 εκ.€ από την ΕΚΤ στον ELA για τις ελληνικές τράπεζες

Αύξηση του ορίου χρήσης του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) κατά 500 εκατομμύρια ευρώ για τις ελληνικές τράπεζες αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Μετά και από αυτήν την αύξηση, το συνολικό όριο του ELA φτάνει στα 80,7 δισεκατομμύρια ευρώ και το «μαξιλάρι ρευστότητας» για τις ελληνικές τράπεζες διαμορφώνεται πλέον περίπου στα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το όριο του ELA είχε αυξηθεί κατά μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ. Οι μικρές αυτές δόσεις «ενίσχυσης» ερμηνεύονται από αναλυτές ως «μαρτύριο της σταγόνας» προς την Αθήνα αλλά και ως «μήνυμα» προς τους δανειστές ότι θα πρέπει να επισπευσθεί η διαδικασία επίτευξης συμφωνίας.

Στο διοικητικό συμβούλιο έγινε εκ νέου συζήτηση για αύξηση του «κουρέματος» που επιβάλλεται στη ρευστότητα που λαμβάνουν οι τράπεζες σε σχέση με τα ενέχυρα που καταθέτουν.  Ωστόσο, δεν υπήρξε και πάλι σχετική απόφαση, όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής για τις εξελίξεις στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης της Αθήνας με τους δανειστές. Η νέα αυτή παράταση όσον αφορά στο θέμα των ενέχυρων ερμηνεύεται ως «θετικό σημάδι» από αναλυτές.