Stratfor: Μπλόφα των Γερμανών η πρόταση για 5ετές Grexit

Μια άκρως ενδιαφέρουσα ανάλυση πραγματοποίησε σήμερα το Stratfor και ο γνωστός αναλυτής και καθηγητής George Friedman αναφορικά με τις σκληρές διαπραγματεύσεις Γερμανίας και Ελλάδας. Ο George Friedman υποστηρίζει πως «η Ελλάδα συνθηκολόγησε στις γερμανικές διεκδικήσεις» και πως οι Γερμανοί σαφώς διέπονταν από «εκδικητικότητα».

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «η Ελλάδα πλέον δεν αντιμετωπίζει όπως γινόταν μέχρι σήμερα μόνο τη λιτότητα αλλά και ευθέως μια ξένη διακυβέρνηση» θεωρώντας πως πρόκειται για μια κατάσταση «εκρηκτική» που αναζωπυρώνει μνήμες της Κατοχής και θα ενισχύσει τις φωνές για την έξοδο από το Ευρώ.

Παράλληλα, ο George Friedman εκφράζει αμφιβολίες για το κατά πόσο η ελληνική κυβέρνηση θα κατορθώσει να υλοποιήσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, αφήνοντας ανοικτό το θέμα το πρόβλημα του Grexit να επανακάμψει, ενώ ενδιαφέρον έχει το γεγονός όπως υπογραμμίζει ότι οι Γερμανοί επειδή φοβούνταν ότι η έξοδος μιας χώρας από την Ε.Ε. θα τους στοίχιζε την εξαγωγική τους παντοδυναμία, χρησιμοποίησαν όλη την πυγμή τους.

«Η εισήγηση μιας προσωρινής εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, ήταν μια ανούσια πράξη – μια… παράσταση που δόθηκε με έξοχο τρόπο από τους Γερμανούς. Εξάλλου όταν απεγνωσμένα φοβάσαι κάτι σε μια διαπραγμάτευση, δεν υπάρχει καλύτερη στρατηγική από το να το δείχνεις ότι απαιτείς να συμβεί» λέει ο κορυφαίος αναλυτής.