Eurogroup: Σε ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ τα κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων

Τα κέρδη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο – γέφυρα, ύψους 7,16 δισ. ευρώ, προς την Ελλάδα, ανακοίνωσε το Eurogroup, κατόπιν της σημερινής συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το σχετικό ανακοινωθέν, το Eurogroup αποφάσισε να μεταφέρει σε ειδικό λογαριασμό της ΕΚΤ τα κέρδη της κεντρικής τράπεζας επί των ελληνικών ομολόγων. Όπως εξηγείται, τα συγκεκριμένα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν ως εγγυήσεις για το δάνειο – γέφυρα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSM) προς την Ελλάδα, συνολικού ύψους 7,16 δισ. ευρώ.

Σε περίπτωση μη αποπληρωμής του δανείου, τα κράτη μέλη της Ε.Ε., τα οποία δεν βρίσκονται στη ζώνη του ευρώ, θα αποζημιωθούν μέσω αυτού του λογαριασμού, όπως αναφέρει το naftemporiki. Παράλληλα, το Eurogroup χαιρετίζει τη συνεργασία των χωρών που βρίσκονται εκτός της Ευρωζώνης και δεσμεύεται για την ορθή και διαφανή συνεργασία της Ευρωζώνης.

Τέλος, χαιρετίζει την απόφαση του ESM για την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων για το νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, τριετούς διάρκειας.