Η Κομισιόν υιοθέτησε αποφάσεις για ένα 3ετες ελληνικό πρόγραμμα

H Κομισιόν ανακοίνωσε ότι υιοθέτησε τις αναγκαίες αποφάσεις του Συμβουλίου για ένα τριετές πρόγραμμα για την Ελλάδα, μετά την τεχνική συμφωνία σε ένα μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στους θεσμούς και την Ελλάδα.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, τα έγγραφα διαβιβάστηκαν στο Συμβούλιο ενόψει της συνάντησης του Eurogroup την Παρασκευή.

Εν τω μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Στο αυριανό Eurogroup την Κομισιόν θα αντιπροσωπεύσει ο Αντιπρόεδρος Βλάντις Ντομπρόφσκις.

Διαβουλεύσεις Γιουνκέρ – Ντάισελμπλουμ για τα κείμενα της ελληνικής συμφωνίας

Νωρίτερα, τα κείμενα της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα στις ελληνικές αρχές και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών επί του νέου προγράμματος για την ελληνική οικονομία παραδόθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) και στην παρούσα φάση αποτελούν αντικείμενο διαβουλεύσεων ανάμεσα στους Προέδρους των δυο οργάνων, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Τη σχετική δήλωσε έκανε από τις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι, εφεξής, το τι μέλλει γενέσθαι εναπόκειται στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι αναφορικά με την επικείμενη χρηματοδότηση της Ελλάδας, ενόψει της εξόφλησης – στις 20 Αυγούστου – δανείων της από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, παραμένει πιθανό τόσο το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από τον μηχανισμό ESM με μακροπρόθεσμο ορίζοντα απόσβεσης και επί τη βάσει της νέας συμφωνίας, όσο και από τον μηχανισμό EFSM, με βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Η εκπρόσωπος ανέφερε ότι εναπόκειται στα κράτη – μέλη της Ευρωζώνης να αποφασίσουν τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, σημειώνοντας ωστόσο ότι, όπως έχει δηλώσει ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, προτιμότερη είναι η πρώτη διαδικασία, δηλαδή από τον ESM επί τη βάσει του νέου προγράμματος.

Ανέφερε τέλος ότι η Επιτροπή θα εκπροσωπηθεί στο Eurogroup της Παρασκευής από τον Αντιπρόεδρό της, Βάλντις Ντομπρόβσκις.