Στο ΣτΕ φορολογούμενοι ζητώντας αναπροσαρμογή αντικειμενικών αξιών

Ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκαν οι προσφυγές 13 φορολογούμενων πολιτών που ζητούν να ακυρωθεί η άρνηση της κυβέρνησης να εκδώσει απόφαση για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Οι φορολογούμενοι, όπως αναφέρει το naftemporiki.gr, προσέφυγαν στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο καθώς το αίτημά τους που έχει υποβληθεί από τον Νοέμβριο του 2013 στο υπουργείο Οικονομικών για έκδοση απόφασης για την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, σύμφωνα το άρθρο 41 του νόμου 1249/1982,  παραμένει αναπάντητο.

Οι φορολογούμενοι υποστηρίζουν ότι η παράλειψη της κυβέρνησης (παράλειψη νόμιμης ενέργειας όπως λέγεται) να αναπροσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες μέσα στην προβλεπόμενη από την νομοθεσία διετία και η σημαντική μείωση των αξιών όλων των ακινήτων λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει ως αποτέλεσμα να καταβάλουν φόρο που δεν αντιστοιχεί στην φοροδοτική τους ικανότητα.

Και αυτό γιατί ο φόρος υπολογίζεται βάσει των αντικειμενικών αξιών που καθορίστηκαν για τελευταία φορά το 2007 και για ορισμένες περιοχές το 2010 και απέχουν πολύ των πραγματικών αξιών.

Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.