Η κυβέρνηση αναζητά λύση για τους οδικούς άξονες

Λύση στο θέμα της ολοκλήρωσης των οδικών αξόνων αναζητά η κυβέρνηση. Το μεσημέρι της Δευτέρας ο Υπουργός Οικονομίας κ. Γιώργος Σταθάκης ανέφερε πως «βρίσκεται σε εξέλιξη διαπραγμάτευση του αρμόδιου υπουργείου με τους παραχωρησιούχους αλλά και την Κομισιόν, η οποία δεν έχει καταλήξει ακόμη».

Σε ό,τι αφορά στο Υπουργείο του οποίου ηγείται ο ίδιος, ανέφερε πως το νέο ΕΣΠΑ 2014-2020 έχει πολύ περιορισμένα κονδύλια για μεγάλες επενδύσεις υποδομών, ως εκ τούτου η χρηματοδότηση των αυτοκινητοδρόμων από το νέο ΕΣΠΑ θα σήμαινε ότι θα κάλυπτε πλήρως το συγκεκριμένο κομμάτι του προγράμματος.

Ανέφερε δε πως για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση πρέπει να ολοκληρωθούν και οι διαπραγματεύσεις του αρμόδιου υπουργείου με τις τεχνικές εταιρείες για τις συμβάσεις, ενώ επισήμανε πως η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί πως τα έργα -το ανεκτέλεστο υπόλοιπο των οποίων φτάνει σε 600 εκατ. ευρώ, όπως είπε ο Υπουργός- θα ολοκληρωθούν σε κάθε περίπτωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και της επιβολής των capital controls, τα συγκεκριμένα έργα έχουν πάει πίσω τουλάχιστον κατά ένα εξάμηνο. Χρόνος κρίσιμος τη στιγμή που αρκετά από αυτά θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί στο τέλος του έτους και τα υπόλοιπα στις αρχές του 2016.

Σύμφωνα με όσα είχαν δηλώσει στο Euro2day.gr στελέχη του Υπουργείου, τα συγκεκριμένα έργα, αν δεν δοθεί παράταση ή δεν βρεθεί μια άλλη λύση, θα είναι εκπρόθεσμα. Για τον λόγο αυτό αναζητείται μια φόρμουλα σε διαχειριστικό και τεχνικό επίπεδο προκειμένου να ολοκληρωθούν.

Το πρόβλημα με τα συγκεκριμένα έργα είναι ότι εντάχθηκαν στο Γ’ ΚΠΣ, μεταφέρθηκαν ως έργα-γέφυρα στην προγραμματική περίοδο 2007-2013 και με βάση τον Κανονισμό της ΕΕ δεν επιτρέπεται να μεταφερθούν σε τρίτη προγραμματική περίοδο. Άρα ή θα πρέπει να βρεθεί χρηματοδότηση από άλλα κοινοτικά κονδύλια, ή μια φόρμουλα που αυτή τη στιγμή αναζητείται, ώστε να ενταχθούν κάποιο μέρος εξ αυτών στο νέο ΕΣΠΑ.

Παράλληλα, στις συζητήσεις βρίσκεται και το θέμα των κόκκινων δανείων, θέμα το οποίο δεν έχει αποσαφηνιστεί ακόμα και και για τον λόγο αυτό δεν αναμένεται η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου μέσα στον Οκτώβριο.