Σημαντική άνοδο καταγράφει η τουρκική λίρα

«Ράλι» ανόδου καταγράφει η τουρκική λίρα σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ, μετά τη χθεσινή νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του ισλαμοσυντηρητικού Προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Η τουρκική λίρα το πρωί σημείωνε άνοδο μεγαλύτερη του 4% και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου διαμορφωνόταν σε 2,78 και έναντι του ευρώ σε 3,06.

«Οι εκλογές αυτές θα τερματίσουν την μεταβατική περίοδο που επικρατούσε στην Τουρκία και θα επιτρέψουν μια ενίσχυση της οικονομίας της χώρας», δήλωσε η αναλύτρια Βαλέρια Μπέντνικ της εταιρείας FXstreet και πρόσθεσε ότι «η τουρκική λίρα μπορεί πλέον να γνωρίσει μια περίοδο μεγάλης ανόδου και η ισοτιμία της έναντι του δολαρίου να επιστρέψει από τις 3 λίρες στις 2 έναντι του δολαρίου».

Η τουρκική λίρα είχε χάσει περισσότερο από 20% από την αρχή της χρονιά έναντι του αμερικανικού νομίσματος καθώς επίσης  και έναντι του ευρωπαϊκού επειδή η τουρκική οικονομία βρισκόταν αντιμέτωπη με τις συνέπειες μιας επιβράδυνσης της ανάπτυξης, ενός ισχυρού πληθωρισμού και ενός υψηλού επιπέδου δημόσιων ελλειμμάτων. Την ίδια ώρα με άνοδο μεγαλύτερη του 5% άνοιξε τις πύλες του το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης ενώ κατά την έναρξη των συναλλαγών ο κύριος δείκτης (BIST 100) σημείωνε άνοδο 5,4% και διαμορφωνόταν στις 83.735 μονάδες.