Υποσχέσεις Ντράγκι για "διευκολύνσεις"

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “θα επανεξετάσει τον διευκολυντικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής” σε σχέση με το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης και την Ελλάδα σημειώνει σε απάντησή του σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, λίγες ώρες πριν το χθεσινό Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ο Μάριο Ντράγκι προαναγγέλλει και νέες πρωτοβουλίες της ΕΚΤ πέραν την επέκτασης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.

Συγκεκριμένα τονίζει ότι η ΕΚΤ παραμένει ανοιχτεί σε ανάληψη δράσης ”χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο της εντολής της”, ενώ ταυτόχρονα κάνει λόγο και για το “πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων αποτελεί ένα ισχυρό και ευέλικτο μέσο, δεδομένου ότι μπορεί να προσαρμόζεται ως προς το μέγεθος, τη σύνθεση ή τη διάρκειά του ώστε να επιτυγχάνεται μια περισσότερο διευκολυντική κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής”.

Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ρωτάει τον Μάριο Ντράγκι αν “θα ήταν θετικός στην μεγαλύτερη αγορά ομολόγων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε η τελευταία να χρηματοδοτήσει έργα και χώρες με μεγαλύτερο επενδυτικό ρίσκο”. Ταυτόχρονα, ζητούνται πληροφορίες από τον Πρόεδρο της ΕΚΤ σχετικά με ενδεχόμενη “χαλάρωση των κριτηρίων αναφορικά με την επιλεξιμότητα των ομολόγων, ώστε να επωφεληθούν και χώρες, όπως η Ελλάδα, που παρουσιάζει σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης”.

Ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, ανακοίνωσε πως λαμβάνοντας υπ όψη τις συνεχιζόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές ανάπτυξης στις οικονομίες με αναδυόμενες αγορές, η ΕΚΤ θα επανεξετάσει τον διευκολυντικό χαρακτήρα της νομισματικής πολιτικής.

Εξειδικεύοντας την απάντηση Ντράγκι, αναφορικά με την Ελλάδα, ο Αντιπρόεδρος της ΕΚΤ κ. Κονστάντσιο, με χθεσινές του δηλώσεις άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η Τράπεζα να μπορέσει να κάνει δεκτά τα ελληνικά ομόλογα, πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της Ελληνικής Οικονομίας. γεγονός που θα αποτελέσει ένεση ρευστότητας για την Ελλάδα και παράγοντα σταθερότητας και ανάπτυξης για την επόμενη περίοδο.

Αναφερόμενος στο ζήτημα ο Δημ. Παπαδημούλης δήλωσε: “Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι τα πολύ δύσκολα είναι πλέον πίσω μας. Το 2016 μπορεί να αποδειχθεί η αφετηρία εξόδου από μια πολύχρονη και οδυνηρή κρίση.”