Αλ. Τσίπρας: Λαϊκιστική πλειοδοσία γύρω από το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης

Για λαϊκίστικη πλειοδοσία γύρω από το θέμα των τραπεζών έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση της πρώην υπουργού της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αναφερόμενος στο ζήτημα του Grexit o Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι “κάποιοι ήθελαν να φέρουν από το παράθυρο το ζήτημα του Grexit” και υποστήριξε ότι “κάποιοι κύκλοι ενδεχομένως να σκόπευαν να οδηγηθεί η διαδικασία σε αποτυχία και μεγάλες συστημικές τράπεζες να οδηγηθούν σε εκκαθάριση ώστε με μικρό αντίτιμο να αποκτήσουν τον έλεγχο των τραπεζών”.

Απευθυνόμενος προς την βουλευτή της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη που κατέθεσε την ερώτηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι υιοθετείτε αστήριχτα θεωρίες συνωμοσίες και πρόσθεσε ότι “σκοπίμως αγνοείτε την κατάσταση που ήταν οι τράπεζες πριν από ένα χρόνο, οπότε -πριν αναλάβουμε- υπήρξε εκροή καταθέσεων την οποία αν δεν υποκινούσαν υποστήριξαν στελέχη του κόμματος της ΝΔ”. Στην συνέχεια της τοποθέτησής του ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι τα κόκκινα δάνεια είχαν φτάσει το 40% και η πιστωτική επέκταση ήταν αρνητική και επανέλαβε ότι “κανείς δεν είναι ευτυχής για τα capital controls, αλλά είναι δημαγωγία να υποστηρίζει κανείς ότι εξ’ αιτίας αυτού υπήρξε η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης”.

Όπως χαρακτηριστικά είπε ο πρωθυπουργός η αρχική εκτίμηση ήταν ότι θα χρειαστούν 25 δισ. που θα δανείζονταν το Δημόσιο για τις τράπεζες μετά υπολογίστηκαν στα 14,4 δισ. και τελικά το ΤΧΣ έβαλε μόνο 5,43 δισ. ευρώ. «Γλιτώσαμε χρέος ίσα με το 10% του ΑΕΠ», υποστήριξε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι ιδιώτες επενδυτές έβαλαν 6,4 δισ. ευρώ και αυτό επισφραγίζει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με τον Αλέξη Τσίπρα μειώθηκε η συμμετοχή του ΤΧΣ ωστόσο όμως υποστήριξε ότι η μείωση του ποσοστού αντισταθμίζεται από το ότι οι τράπεζες είναι πλέον πλήρως ανακεφαλαιοποιημένες με τις νέες μετοχές να έχουν πλήρη δικαιώματα ψήφου.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές της ΝΔ σχετικά με την Αγροτική και το Τ.Τ. ο κ. Τσίπρας είπε ότι στην περίπτωση της πρώτης υπήρχε ζήτημα από τη Νέα Δημοκρατία που είναι κακοπληρωτής σε δάνεια άνω των 200 εκατ. ευρώ και υπενθύμισε ότι η Eurobank έχασε το 97,6% της αξίας της την περίοδο της ΝΔ. Σε ότι αφορά το ζήτημα του αφελληνισμού παραδέχτηκε ότι μεγάλο μέρος των κεφαλαίων ήρθε από το εξωτερικό και κεφάλαια βραχυπρόθεσμου ορίζοντα, όπως και στο παρελθόν.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε αν η Ν.Δ. θα θέσει θέμα αφελληνισμού των εταιρειών που θα αποκρατικοποιηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος και σημείωσε ότι σε Εθνική και Πειραιώς, Δημόσιο και Ελληνες επενδυτές κατέχουν την πλειοψηφία των μετοχών. Καταλήγοντας εκτίμησε ότι μπορεί να υπάρξει πλήρης ανάκτηση του ποσού που διατέθηκε σε αυτή τη φάση και πρόσθεσε ότι «καταφέραμε να φτάσουμε στο στόχο».

Ντόρα Μπακογιάννη: Αποτυχία η ανακεφαλαιοποίηση

Δεν μπορεί να μην είχατε καταλάβει που οδηγείτε την οικονομία και τις τράπεζες τόνισε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη στην ερώτησή της προς τον Αλέξη Τσίπρα για την ανακεφαλαιοποίηση την οποία χαρακτήρισε τεράστια αποτυχία.

Μάλιστα υποστήριξε ότι ήρθατε και καταφέρατε το ακατόρθωτο, να κλείσουν οι τράπεζες και να μπουν τα capital controls και πρόσθεσε ότι «κάναμε νέα ανακεφαλαιοποίηση που ήταν περιττή και πουλήσατε τις τράπεζες σε ξένους». Η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι το Δεκέμβριο του 2014 το χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ άξιζε 13 δισ. ευρώ και με την πολιτική της κυβέρνησης η αξία του έφτασε τα 500 εκατ. ευρώ και επεσήμανε ότι σε καμία χώρα το Δημόσιο δεν έχασε από ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. «Έχουμε παγκόσμια πρωτοτυπία», τόνισε η κ. Μπακογιάννη και αναρωτήθηκε «Ποιος μιλούσε για κούρεμα καταθέσεων πέρυσι; Πανηγυρίζετε για την επιτυχία γιατί αποφεύχθηκε το κούρεμα των καταθέσεων. Όσο πανηγυρίζετε ο κ. Σταθάκης ομολόγησε τη ζημιά λέγοντας “δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς”».

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσε μία αναφορά της βουλευτού της ΝΔ Ντόρας Μπακογιάννη, στον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη κατά την επίκαιρη ερώτησή της προς τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης. Αναφερόμενη στον πρώην υπουργό Οικονομικών ο οποίος σύμφωνα με την ίδια, μετά το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή των capital controls «πήγε στη σύζυγό του και είπε: «”αγάπη μου, σήμερα έκλεισα τις τράπεζες”».