Καραμούζης: Εξαιρετικές προοπτικές για τις ελληνικές τράπεζες

Στις εξαιρετικές προοπτικές που διανοίγονται για τις ελληνικές τράπεζες, τη μείωση του ελληνικού ρίσκου αλλά και την διαχείριση των κόκκινων δανείων επικεντρώθηκε ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank Νίκος Καραμούζης, στην ομιλία του στο συνέδριο της Capital Link.

Ο κ. Καραμούζης εκτίμησε, όπως αναφέρει το euro2day, ότι οι τράπεζες έχουν υπερεπάρκεια κεφαλαίων και ότι αναμένεται να επιστρέψουν σε κερδοφορία το 2016. Τόνισε ότι οι προοπτικές είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές και θα ενισχυθούν περαιτέρω εάν η ισχυρή κεφαλαιακή θέση των τραπεζών συνοδευτεί με τη βελτίωση της ρευστότητας, κυρίως με την επιστροφή των καταθέσεων και την πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, εξέλιξη η οποία προϋποθέτει την πιστή εφαρμογή του προγράμματος, τη διαμόρφωση του σταθερού πολιτικού κλίματος και την άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.

Τα κόκκινα δάνεια

Το εγχώριο τραπεζικό σύστημα διαθέτει σήμερα προβλέψεις συνολικού ύψους €57 δισ., ικανές να επιτρέψουν το μετασχηματισμό σημαντικού ύψους προβληματικών δανείων σε υγιή, υπογράμμισε ο κ. Καραμούζης.

Αναφερόμενος στη Eurobank, τόνισε ότι δεν είναι στις προθέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Eurobank ούτε και των μετόχων της, να πουλήσουν μαζικά προβληματικά δάνεια από το χαρτοφυλάκιο της Τράπεζας, γιατί μια τέτοια κίνηση θα ισοδυναμούσε με μεταφορά / εκχώρηση υπεραξίας σε τρίτους και θα λειτουργούσε εις βάρος των μετόχων και τελικά και της Τράπεζας.

Η Eurobank έχει διαμορφώσει σύγχρονες υποδομές για τη διαχείριση των προβληματικών δανείων και έχει επάρκεια προβλέψεων, αλλά θα συνεργασθεί και με εξειδικευμένους διεθνείς φορείς διαχείρισης προβληματικών δανείων με στόχο να αξιοποιήσει την εμπειρία τους και να εισάγει σύγχρονες αποτελεσματικές τεχνικές και μοντέλα διαχείρισης, σημείωσε ο πρόεδρος της Eurobank.

«Πρόθεσή μας δεν είναι να εκδιώξουμε τους ιδιοκτήτες από τις κατοικίες τους και τους επιχειρηματίες από τις επιχειρήσεις τους, αλλά για να συνεργαστούμε μαζί τους για να βρεθούν βιώσιμες λύσεις που θα δημιουργούν αξία και για τους ίδιους και για την Τράπεζα και για την οικονομία.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ελκυστικές αποτιμήσεις και προοπτικές κερδών

Ο κ. Καραμούζης χαρακτήρισε εξαιρετικά ευοίωνες τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όσον αφορά στην εξέλιξη της χρηματιστηριακής τους αξίας. Σήμερα, οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται περίπου στο 0,3 της καθαρής λογιστικής τους αξίας (tangible book) ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι κοντά στη μια φορά στην καθαρή λογιστική τους θέση. Επιπλέον, υπάρχουν σοβαροί παράγοντες που θα συμβάλουν στην επιστροφή στην κερδοφορία των τραπεζών εντός του 2016.

Πέντε είναι οι κρίσιμοι καθοριστικοί παράγοντες:

1. Ομαλοποίηση των συνθηκών ρευστότητας με σημαντική μείωση του κόστους χρηματοδότησης των τραπεζών, κυρίως λόγω της σημαντικής μείωσης της εξάρτησης ρευστότητας από το Ευρωσύστημα και της αύξησης του υπολοίπου των καταθέσεων.

2. Ομαλοποίηση του κόστους των προβλέψεων με τη σταθεροποίηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με αποτέλεσμα οι νέες προβλέψεις να περιοριστούν κοντά στο 1% του υπολοίπου των δανείων, έναντι 2,5% που επικρατεί σήμερα.

3. Βελτίωση εσόδων από προμήθειες που σήμερα κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα κοντά στο 0,35% του ενεργητικού, ενώ το αντίστοιχο των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι κοντά στο 1%. Άρα υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάκαμψης.

4. Περαιτέρω εκλογίκευση του λειτουργικού κόστους των τραπεζών.

5. Αποτελεσματική διαχείριση του προβληματικού χαρτοφυλακίου, ώστε, ένα κομμάτι του να επιστρέψει σε χρηματοοικονομική υγεία και να εξυπηρετείται κανονικά από τους πελάτες.

Με βάση τα παραπάνω είναι εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι θα ομαλοποιηθούν πλήρως οι πολιτικές και μακροοικονομικές συνθήκες, να επιστρέψουν σε πολύ ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας, δημιουργώντας σημαντική χρηματιστηριακή αξία.

Ευκαιρίες και κίνδυνοι

Το κλίμα για τη χώρα, παρά τις δυσκολίες και τις αβεβαιότητες, φαίνεται να βελτιώνεται ταχύτατα διεθνώς. Υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την Ελλάδα, με το Grexit risk να έχει περιοριστεί σημαντικά και αυτό άλλωστε δείχνει και η συμπεριφορά των αγορών. Τι θα κάνει την κρίσιμη διαφορά το επόμενο εξάμηνο:

1. Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και η εκταμίευση των σχετικών δόσεων εντός του πρώτου διμήνου του 2016
2. Η σταδιακή άρση των capital controls το πρώτο εξάμηνο του 2016
3. Η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και η επιτάχυνση της επιστροφής των καταθέσεων
4. Η ολοκλήρωση μερικών ακόμη καίριων αποκρατικοποιήσεων που θα δώσει ισχυρό μήνυμα προς τη διεθνή επενδυτική κοινότητα (όπως έγινε με τα περιφερειακά αεροδρόμια)
5. Η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για τη σημαντική αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2016
6. Η ανάκτηση της πρόσβασης της χώρας στις διεθνείς αγορές
7. Η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού και η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνονται ο προϋπολογισμός του 2016
8. Η ολοκλήρωση της φορολογικής και ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, εντός του πρώτου τριμήνου 2016
9. Η διατήρηση της πολιτικής ομαλότητας
10. Η βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος με συγκεκριμένες πρωτοβουλίες.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι παραμένουν τρία στοιχεία κινδύνου:

Α) Πολιτική σταθερότητα και ενίσχυση της πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης

Β) Αντοχή της κοινωνίας και ομαλή απορρόφηση των πρόσθετων μέτρων λιτότητας

Γ) Διαμόρφωση μιας αποτελεσματικής αναπτυξιακής στρατηγικής με προσέλκυση ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων που θα στηρίζεται στην ισχυρή ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων και τη σημαντική στροφή της παραγωγικής φάσης προς τις εξαγωγές και την υποκατάσταση των εισαγωγών.

Η χώρα μπορεί και πρέπει να επιστέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης εντός του 2016. Ουσιαστική προϋπόθεση, ανέφερε ο κ. Καραμούζης, είναι η ανάκαμψη των επενδύσεων και των εξαγωγών, διότι, η ιδιωτική κατανάλωση παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα στο 71% του ΑΕΠ, το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, άρα δεν μπορεί να οδηγήσει την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Με την εθνική αποταμίευση στο πολύ χαμηλό επίπεδο του 7% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη και τις επενδύσεις να έχουν καταρρεύσει στο 10% του ΑΕΠ, το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, είναι φανερό ότι η επιστροφή στην ανάπτυξη εξαρτάται κρίσιμα από την προσέλκυση σημαντικού ύψους ξένων κεφαλαίων και επενδύσεων. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, που εγώ τουλάχιστον γνωρίζω, για να καλύψει η χώρα το τεράστιο αποταμιευτικό και επενδυτικό κενό που έχει.