Στην τελική ευθεία η ανακεφαλαιοποίηση σε Παγκρήτια και Attica Bank

Με την ανακεφαλαιοποίηση της attica bank και της Παγκρήτιας και τη θέση σε εκκαθάριση της Συνεταιριστικής Πελοποννήσου ολοκληρώνεται η τελευταία φάση κεφαλαιακής ενίσχυσης των τραπεζών.

Δύο ακόμη συνεταιριστικές, η Χανίων και η Ηπείρου, πέτυχαν στις αυξήσεις κεφαλαίου που πραγματοποίησαν.

Η attica bank έχει καλύψει άνω των 700 εκατ. ευρώ και έχει την ευχέρεια από την Τράπεζα της Ελλάδος να συγκεντρώσει το υπόλοιπο ποσό ως τα 748 εκατ. ευρώ, με το αμερικανικό fund Aldwytch να ενδιαφέρεται, μεταξύ άλλων, να συμμετάσχει στην αύξηση, πραγματοποιώντας το επόμενο διάστημα due diligence.

Χθες εγκρίθηκε από το διοικητικό συμβούλιο της ΕΥΔΑΠ, μετά από τρεις άκαρπες συνεδριάσεις, η συμμετοχή στην αύξηση με 20 εκατ. ευρώ, τα οποία θα προέλθουν από προθεσμιακή κατάθεση που είχε η εταιρεία στην attica και η οποία έληξε στις 18 Δεκεμβρίου.

Η απόφαση ελήφθη, ενώ καταγράφονται έντονες αντιρρήσεις από υπηρεσιακούς παράγοντες, με τη σύμφωνη γνώμη μόνον 4 μελών του 13μελούς δ.σ. καθώς απουσίαζαν έξι μέλη, μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος, ενώ από τα 7 μέλη που παρίσταντο, υπέρ ψήφισαν μόνον οι 4 και δήλωσαν αποχή οι εκπρόσωποι της Eurobank και του επενδυτή Τζον Πόλσεν που κατέχει το 10% της ΕΥΔΑΠ.

Η Παγκρήτια Τράπεζα υπερκάλυψε το βασικό σενάριο, συγκεντρώνοντας 70 εκατ. ευρώ και συνεχίζει την αύξηση ώστε να καλύψει και το δυσμενές σενάριο, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον από ξένο επενδυτή, αμερικανικό fund για συμμετοχή στην αύξηση.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες συνεταιριστικές, ήδη η Χανίων και η Ηπείρου έχουν καλύψει τις κεφαλαιακές τους ανάγκες, ύψους 17 εκατ. ευρώ και 7 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, από ιδιώτες και αναμένεται να συνεχίσουν απρόσκοπτα τη λειτουργία τους.