Η τιμή του πετρελαίου δεν θα επηρεαστεί από την κρίση Σ. Αραβίας-Ιράν

Σε χαμηλό επίπεδο βραχυπρόθεσμα θα παραμείνουν κατά πάσα πιθανότητα οι τιμές του πετρελαίου σύμφωνα με ανάλυση της JP Morgan. Οι τιμές του πετρελαίου πραγματοποίησαν χθες άνοδο μετά την ανακοίνωση της Σαουδικής Αραβίας ότι διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Ιράν λόγω της επίθεσης διαδηλωτών κατά της πρεσβείας της χώρας στην Τεχεράνη και τις «προειδοποιήσεις» του Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ για «θεία εκδίκηση» για την εκτέλεση σιίτη κληρικού.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης πετρελαίου και αερίου Scott Darling, «αυτό που συνέβη χθες αντανακλά το γεωπολιτικό ρίσκο και ήρθε να προστεθεί στην αστάθεια στην αγορά, όμως θεμελιωδώς δεν πιστεύουμε πως οι εξαγωγές πετρελαίου βραχυπρόθεσμα θα έχουν πρόβλημα από αυτά τα γεωπολιτικά ρίσκα μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν».

Αν και η κορυφαία πετρελαιοπαραγωγική χώρα του ΟΠΕΚ, η Σαουδική Αραβία, εμμένει στην στρατηγική της να μην μειώσει το ανώτατο όριο παραγωγής προκειμένου να πιέσει τους μικρότερους παραγωγούς, οι προσαρμογές στην προσφορά –ιδιαίτερα στις ΗΠΑ- εξακολουθούν να καθυστερούν, ανέφερε ο Scott Darling στο CNBC.

Στα 37 δολάρια περίπου το βαρέλι, οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν σε πολυετή χαμηλά, καθώς ο ΟΠΕΚ αρνήθηκε να μειώσει το ανώτατο όριο παραγωγής των 30 εκατ. βαρελιών ημερησίως στην συνεδρίασή του τον Δεκέμβριο. Έτσι, και καθώς τα αποθέματα αναμένεται να αυξηθούν κατά το α’ εξάμηνο του 2016, ο κίνδυνος να παραμείνει περιορισμένη η ζήτηση θα επιβαρύνει την αγορά. Η JP Morgan προβλέπει πάντως ότι η τιμή του Brent θα διαμορφωθεί στα 35 δολάρια το βαρέλι το α’ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για να ανακάμψει σταδιακά και να διαμορφωθεί πάνω από τα 50 δολάρια το βαρέλι κατά μέσο όρο για το σύνολο του έτους.

Πηγή: euro2day