Τον Σεπτέμβριο του '17 η δίκη για το διεθνές τραπεζικό σκάνδαλο Euribor

Έξι τραπεζίτες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία και τη Δανία, που έχουν κατηγορηθεί στη Βρετανία ότι σε συνεργασία με χρηματιστές μεγάλων τραπεζών συμμετείχαν στο σχέδιο χειραγώγησης των διατραπεζικών επιτοκίων καταθέσεων Euribor, αναμένεται να βρεθούν ενώπιον του δικαστηρίου στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017.

Ο Κριστιάν Μπιτάρ, που κάποτε ήταν ένας από τους πιο κερδοφόρους χρηματιστές παραγώγων στην Deutsche Bank, ο Αχίμ Κρέμερ, που συνεχίζει να εργάζεται στη συγκεκριμένη γερμανική τράπεζα και οι πρώην χρηματιστές της Barclays Φιλίπ Μοριουσέφ, Κάρλο Παλόμπο, Κόλιν Μπέρμινχαμ και Σίσε Μπόχαρτ, βαρύνονται έκαστος με κατηγορίες συνομωσίας για εξαπάτηση μεταξύ του 2005 και του 2009.

Το βρετανικό σώμα δίωξης του οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO) υποστηρίζει ότι οι τραπεζίτες συμμετείχαν μαζί με άλλα άτομα στην Barclays, την Deutsche Bank, την Societe Generale και άλλες τράπεζες σε συνομωσία εξαπάτησης μέσω της χειραγώγησης του διατραπεζικού επιτοκίου Euribor με σκοπό το κέρδος.

Η Barclays και η Deutsche Bank αρνήθηκαν να σχολιάσουν, ενώ η Societe Generale δεν απάντησε άμεσα σε αίτημα για σχόλιο, επισημαίνει το Reuters.

Σε ακροαματική διαδικασία που έγινε σήμερα σε Δικαστήριο του Λονδίνου, ο δικαστής Νίκολας Λορέιν-Σμιθ όρισε τις πρώτες ημερομηνίες για την δίκη για το Euribor – την πρώτη παγκοσμίως – που αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες.

Οι κατηγορούμενοι, ηλικίας μεταξύ 37 και 59 ετών που κατοικούν σε χώρες όπως η Σιγκαπούρη και οι ΗΠΑ, είναι οι πρώτοι που βαρύνονται με κατηγορίες σε σχέση με το διατραπεζικό επιτόκιο Euribor.

Τη Δευτέρα προηγήθηκε προκαταρκτική ακροαματική διαδικασία σε άλλο δικαστήριο. Οι βρετανικές αρχές σχεδίαζαν να κατηγορήσουν 11 τραπεζίτες, αλλά την τελευταία στιγμή οι εισαγγελείς ανακάλυψαν ότι πέντε ξένοι υπήκοοι δεν θα εμφανιζόντουσαν στην δικαστική αίθουσα. Κατά τη σημερινή ακροαματική διαδικασία, δόθηκε περιθώριο στο σώμα διώξης οικονομικού εγκλήματος έως τις 18 Μαρτίου να ενημερώσει τις δικαστικές αρχές για τις περαιτέρω κινήσεις του σχετικά με τους τραπεζίτες που δεν εμφανίστηκαν στην δικαστική αίθουσα.

Η SFO έχει επιβεβαιώσει ότι οι αλλοδαποί κατηγορούμενοι έχουν το δικαίωμα να αρνηθούν να εμφανιστούν όταν τους έχει επιδοθεί μια αρχική κλήτευση. Οι έξι, ωστόσο, που εμφανίστηκαν σήμερα αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση.

Πηγή: ethnos.gr