Θέλουν σύνταξη... αλλά δεν μπορούν

Αύξηση της επιθυμίας συνταξιοδότησης στα άτομα άνω των 45 ετών παγκοσμίως καταγράφει σχετική έρευνα που πραγματοποίησε η HSBC. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία αυτών δεν μπορούν να το πράξουν λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την έρευνα «Το μέλλον της συνταξιοδότησης – Μια υγιής νέα αρχή» (The Future of retirement: Health new beginnings), το 65% των ατόμων άνω των 45 ετών, που βρίσκονται πριν από τη συνταξιοδότηση θα ήθελε να συνταξιοδοτηθεί μέσα στα επόμενα 5 χρόνια εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν, αλλά το 38% αυτών δηλώνει ότι δεν είναι σε θέση να πραγματοποιήσει την επιθυμία του.

Παράλληλα, λόγω ισχυρών οικονομικών πιέσεων, το 18% των ατόμων που βρίσκονται πριν τη σύνταξη, παγκοσμίως, εκτιμά ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συνταξιοδοτηθεί πλήρως. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν διπλάσιο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2015, όταν μόνο το 10% των ατόμων που βρίσκονταν ηλικιακά πριν από τη σύνταξη δήλωναν ότι δεν θα είναι ποτέ σε θέση να συνταξιοδοτηθούν πλήρως.

Τα αποτελέσματα της έρευνας της HSBC, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 18.000 άτομα από 17 χώρες παγκοσμίως, αποκαλύπτουν ότι τα άτομα ηλικίας 45+ που επιθυμούν περισσότερο να συνταξιοδοτηθούν βρίσκονται στην Αργεντινή (78%), στη Γαλλία (77%), στην Κίνα (75%) και στο Ηνωμένο Βασίλειο (75%).

Από τα άτομα ηλικίας 45+ που θα ήθελαν να σταματήσουν να δουλεύουν αλλά δεν έχουν αυτήν τη δυνατότητα, το 81% υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί λόγω των οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει.

Επιπλέον, η έρευνα της HSBC αποκαλύπτει ότι το 55% των εργαζόμενων άνω των 45 ετών, οι οποίοι θα ήθελε να συνταξιοδοτηθεί μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, επιθυμεί να σταματήσει να δουλεύει ώστε να έχει την ευκαιρία να ταξιδέψει ή να κάνει άλλα πράγματα που το ενδιαφέρουν, ενώ το 44% υποστηρίζει ότι θα ήθελε να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του.

Σχεδόν ένας στους τρεις ερωτώμενους (29%) υποστηρίζει ότι θα ήθελε να συνταξιοδοτηθεί επειδή κουράστηκε από την καθημερινότητα της δουλειάς και σχεδόν ένας στους τέσσερις (23%) δηλώνει ότι η δουλειά έχει αρνητικές επιπτώσεις στην πνευματική και ψυχική του υγεία.

Οι εργαζόμενοι ηλικίας 45+, των οποίων ο σύντροφος είναι ήδη συνταξιούχος, είναι πιο πιθανό να θέλουν να πάρουν σύνταξη μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια (81%), με το 39% αυτών να δηλώνει ότι επιθυμεί να πάρει σύνταξη προκειμένου να κάνει παρέα στον συνταξιούχο σύντροφό του.

Από τα άτομα ηλικίας 45+, που θα ήθελαν να συνταξιοδοτηθούν αλλά δεν έχουν τη δυνατότητα, το 64% υποστηρίζει ότι δεν έχει αποταμιεύσει αρκετά χρήματα και το 32% ότι έχει εξαρτώμενα μέλη που βασίζονται στο εισόδημά του, ενώ το 24% ισχυρίζεται ότι δεν μπορεί να συνταξιοδοτηθεί καθώς έχει αρκετά χρέη.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας ο κ. Στέλιος Πιρπινιάς, Διευθυντής Λιανικής Τραπεζικής και Marketing της HSBC Ελλάδος, δήλωσε:

«Όπως αναδεικνύει η έρευνα, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν νωρίς. Ωστόσο, φαίνεται ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η επιθυμία αυτή δεν είναι εύκολα πραγματοποιήσιμη για οικονομικούς λόγους. Στην Ελλάδα, λόγω και της εγχώριας οικονομικής κρίσης, το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο και η προετοιμασία για την περίοδο της συνταξιοδότησης αποτελεί πρόκληση, την οποία καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα, με σωστό προγραμματισμό μέσα από σύγχρονα και εξατομικευμένα επενδυτικά και ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά προϊόντα».

Πηγή: euro2day.gr