Αρχίζει ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων με το Κουαρτέτο

Ξεκινά τη Δευτέρα ένας νέος κρίσιμος γύρος διαπραγματεύσεων της ελληνικής κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών. Το εναρκτήριο λάκτισμα των διαπραγματεύσεων αυτών θα δώσει συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, με το κουαρτέτο, που θα γίνει στις 5 το απόγευμα.

Οι κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Ε.Ε.), Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), Ράσμους Ρέφερ (ΕΚΤ) και Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) βρίσκονται στην Αθήνα από το Σάββατο. Στην Ελλάδα βρίσκονται ήδη τεχνικά κλιμάκια, τα οποία όλες τις προηγούμενες ημέρες προετοίμαζαν την άφιξη των επικεφαλής τους.

Η διαπραγμάτευση με τους επικεφαλής των δανειστών θα πραγματοποιηθεί σε δύο φάσεις. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών, η πρώτη φάση θα διαρκέσει λίγες ημέρες, καθώς θα υπάρξει διάλειμμα στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδας. Εν συνεχεία,  θα επιστρέψουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η διαπραγμάτευση.

Έντονο προβληματισμό προκαλούν στην Αθήνα οι απαιτήσεις του ΔΝΤ για ψαλίδι στις συντάξεις από το πρώτο ευρώ, για μείωση έως 30% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ και για μείωση ακόμα και του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η «Καθημερινή της Κυριακής», η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ έδειξε «κόκκινη κάρτα» στην ελληνική πρόταση για το ασφαλιστικό κατά την συνάντηση που είχαν με τον Αλέξη Τσίπρα στο Νταβός.

Η επικεφαλής του ΔΝΤ, εμμέσως πλην σαφώς ζήτησε μειώσεις και στις κύριες συντάξεις, καθώς η άποψη του Ταμείου είναι ότι οι περικοπές στις μελλοντικές συντάξεις δεν επαρκούν. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ότι «περικοπή κύριων συντάξεων που δίνονται τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε».

Ανάλογο είναι και το ρεπορτάζ στην εφημερίδα “Έθνος”, που τονίζει ότι οι απαιτήσεις του Ταμείου βάζουν ουσιαστικά μπλόκο στις διαπραγματεύσεις.

Την Παρασκευή, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, εκτίμησε ότι αν δεν έχουμε έναν «λογικό συμβιβασμό» με τους θεσμούς, θα καθυστερήσει η έναρξη του ενάρετου κύκλου για την οικονομία. Ζήτησε δε «όλες οι πλευρές να δουν τη διαπραγμάτευση με συμβιβαστική διάθεση».

Επαναλαμβάνοντας τα βήματα του «οδικού χάρτη» της κυβέρνησης για έξοδο από την κρίση, ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι «την πρώτη αξιολόγηση, την οποία διαδέχεται η συζήτηση για το χρέος ​ακολουθεί  η κατάθεση του αναπτυξιακού σχεδίου της κυβέρνησης, το οποίο -σημείωσε- ​φαίνεται να ​πηγαίνει για το τέλος Μαρτίου ή νωρίς τον Απρίλιο του 2016».

«Το δεύτερο εξάμηνο του έτους θα επιστρέψουμε σε ανάπτυξη. Δεν βλέπω τον λόγο να μην γίνει», δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών. Όπως είπε, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης θα λύσει όλα τα προβλήματα, καθώς εκκρεμούν πολλές μεταρρυθμίσεις οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν.

Επανέλαβε άλλωστε το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ελάφρυνση του χρέους, καθώς «οι καταναλωτές φοβούνται να καταναλώσουν και οι επενδυτές φοβούνται να επενδύσουν».

Πηγές: imerisia.gr, naftemporiki.gr