Ρήγμα στο Euro Working Group μεταξύ ΕΕ - ΔΝΤ - Σκληρή η "γραμμή" του Ταμείου για την Ελλάδα

Σε αδιέξοδο κατέληξε χθες η συνεδρίαση του Euro Working Group καθώς δεν ξεπεράστηκαν οι διαφωνίες μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, γεγονός που σημαίνει ότι οι θεσμοί δεν θα επιστρέψουν άμεσα στην Ελλάδα, δίνοντας έτσι παράταση στην αγωνία. Οι διαφορές μεταξύ των θεσμών παραμένουν αγεφύρωτες και οι αποφάσεις για το πότε θα επιστρέψουν οι επικεφαλής ενδέχεται, ωστόσο, να παραπεμφθούν στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας 7 Μαρτίου.

Έντονη αντιπαράθεση Χουλιαράκη – Βελκουλέσκου

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κλίμα στη συνεδρίαση του Euroworking Group ήταν πολύ έντονο. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης είχε έντονη αντιπαράθεση με την εκπρόσωπο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντέλια Βελκουλέσκου, καθώς το ΔΝΤ διατηρεί πολύ σκληρή γραμμή στο ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που επεσήμανε στη συνέντευξή του και ο Αλέξης Τσίπρας. Την κριτική του κ. Χουλιαράκη δεν απέφυγε και ο επικεφαλής του ελληνικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.

Πάντως, τις προηγούμενες ημέρες υπήρξε έντονο παρασκήνιο με συναντήσεις στη Σαγκάη, στο περιθώριο της Συνόδου της G20, αλλά και στη Φρανκφούρτη. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου βρέθηκαν οι επικεφαλής των θεσμών στη Φρανκφούρτη, σε μία προσπάθεια να λυθούν οι μεταξύ τους διαφωνίες, οι οποίες παραμένουν αγεφύρωτες και δεν επιτρέπουν την επιστροφή των επικεφαλής στην Αθήνα.

Ωστόσο, χθες, ο Πρωθυπουργός εκτίμησε ότι οι επικεφαλής των Θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα έως τις 10 Μαρτίου και δήλωσε αισιόδοξος ότι “το Πάσχα θα έρθει μαζί με την “Ανάσταση” της ελληνικής οικονομίας”.

Διαφωνούν Κομισιόν και ΔΝΤ

Η συνάντηση των επικεφαλής, σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή την οποία επικαλείται η «Καθημερινή», «δεν πήγε πολύ καλά», παρόλο που μπορεί να επιτεύχθηκε κάποια πρόοδος. Οι δύο βασικοί θεσμοί, Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, διαφωνούν κυρίως στην πρόβλεψη του δημοσιονομικού κενού για φέτος αλλά και για τα επόμενα δύο χρόνια, έως το 2018.

Ανάλογη προσπάθεια, όπως προαναφέρθηκε, έγινε και σε υψηλότερο επίπεδο συναντήσεων τις προηγούμενες μέρες στη Σαγκάη, όπου βρέθηκαν οι κεντρικοί τραπεζίτες και οι υπουργοί Οικονομικών των G20. Εκεί έγιναν άτυπες συναντήσεις μεταξύ της Κριστίν Λαγκάρντ, του Πιερ Μοσκοβισί αλλά και του Μάριο Ντράγκι. Ο λόγος των συναντήσεων ήταν να ασκηθεί πίεση στο ΔΝΤ να επισπεύσει την άφιξή του στην Αθήνα, αλλά και για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, καθώς η προσφυγική κρίση διαρκώς οξύνεται.

Στις Βρυξέλλες δεν θέλουν να έχουν δύο μέτωπα ανοιχτά, οικονομικό και προσφυγικό, σε μία χώρα, και πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Από την άλλη το ΔΝΤ δεν μπορεί να λάβει υπ’ όψιν του παράγοντες πολιτικούς, όπως η προσφυγική κρίση, στη διευκόλυνση μιας αξιολόγησης, καθώς είναι ένας διεθνής οργανισμός στον οποίο η ευρωπαϊκή εκπροσώπηση είναι ένα ποσοστό του Διοικητικού του Συμβουλίου, και όσον αφορά την Ελλάδα υπάρχει η αίσθηση ότι έχουν γίνει πολλές εξυπηρετήσεις μέχρι τώρα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος θα βρίσκεται αύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες για να μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο επιχειρώντας να οργανώσει και πολιτικές επαφές.