Τι σημαίνει η επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες και την οικονομία

Πρόσβαση στο φθηνό χρήμα θα έχουν από τις 29 Ιουνίου και οι ελληνικές τράπεζες, μετά την απόφαση της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver για τις ελληνικές τράπεζες. Πρακτικά κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα ξαναγίνονται αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα ως ενέχυρο για τη ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες, έστω και… κουρεμένα. Με την κίνηση αυτή οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να δανείζονται απευθείας από την ΕΚΤ με επιτόκιο 0,05% έναντι του 1,55% που ισχύει σήμερα ο δανεισμός από τον ELA.

Η εν λόγω εξέλιξη θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να μεταφέρουν δανεισμό περίπου 7-10 δισ. ευρώ από τον ELA απευθείας στην ΕΚΤ, γεγονός που θα τους αποφέρει ετήσιο όφελος από 105 έως 150 εκατ. ευρώ. Βέβαια, η επιστροφή του waiver δεν αλλάζει αυτόματα και το υψηλό ποσοστό «κουρέματος» της τιμής των ελληνικών ομολόγων (40%), όταν τα αποδέχεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ως εγγύηση για την παροχή ρευστότητας.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδας τα οφέλη από τα waiver υπολογίζονται σε 400 έως 500 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα οι τραπεζίτες θεωρούν ότι συγκεκριμένη απόφαση της ΕΚΤ θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο εγχώριο πιστωτικό σύστημα, γεγονός που θα οδηγήσει στην άμεση επιστροφή των καταθέσεων, προκειμένου να αρθούν τα capitl controls.

Πληροφορίες θέλουν να εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο το νέο χρήμα που θα εισρεύσει στην ελληνική οικονομία να εξαιρεθεί από τον περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων (capital control), ως μια κίνηση που θα επιτρέψει την επιστροφή του κρυμμένου χρήματος στα τραπεζικά υποκαταστήματα.

Επίσης, ενδέχεται να υπάρξουν σημαντικές διευκολύνσεις για τις εισαγωγικές επιχειρήσεις, αλλά δεν αναμένεται να υπάρξει αξιοσημείωτη αύξηση στο εβδομαδιαίο όριο αναλήψεων για τα φυσικά πρόσωπα.