Η αύξηση κατά 5% του ΑΕΠ των ΗΠΑ εκτόξευσε τον Dow Jones πάνω από τις 18.000 μονάδες

Ιστορικά υψηλά για τον δείκτη – Τεράστια κέρδη στη Wall Street – Σε ιστορικό χαμηλό από το 2012 η ισοτιμία ευρώ-δολαρίου

Πολύ ευχάριστα τα στοιχεία από την αμερικανική οικονομία καθώς το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5% το γ΄ τρίμηνο. Πρόκειται για την μεγαλύτερη αύξηση από το γ΄ τρίμηνο του 2003. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα εμφανίσει άνοδο κοντά στο 4,3%. Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αποτελούν βασική πηγή οικονομικής δραστηριότητας αυξήθηκαν 3,2% ενώ οι επιχειρηματικές επενδύσεις 8,9%.

Τα στοιχεία αυτά έφεραν κέρδη για σε μια ακόμη συνεδρίαση στη Wall Street, με τον Dow Jones να φτάνει σε νέα ιστορικά υψηλά και τον S&P να πετυχαίνει το 51o ρεκόρ για φέτος.

H προς τα πάνω αναθεώρηση του αμερικανικού ΑΕΠ στο υψηλό δεκαετίας κατά το τρίτο τρίμηνο ενίσχυσε το δολάριο στα 1,2215 έναντι του ευρώ, το οποίο υποχώρησε στο χαμηλό 28μήνου.

Πρόκειται για τη χαμηλότερη ισοτιμία από τον Ιούνιο του 2012, όταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, δήλωσε πως είναι διατεθειμένος να κάνει «οτιδήποτε χρειαστεί» για να σώσει το ευρώ.

Ο Dow ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 18.024 μονάδες με κέρδη 0,36%, ενώ ο S&P έκλεισε στις 2.082 μονάδες με άνοδο 0,17%.

Στις αγορές πετρελαίου, η τιμή του Μπρεντ αυξήθηκε κατά 0,8% στα 60,61 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αργού κατά 1,6% στα 56,16 δολάρια το βαρέλι λόγω της προσδοκίας για αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου έπειτα από την ενίσχυση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ.

Οι καταναλωτικές δαπάνες αναμένεται να αυξηθούν και το 2015, καθώς η τόνωση της απασχόλησης και οι μειωμένες τιμές της αμόλυβδης θα ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Αυτός είναι ένας βασικός λόγος που η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια δανεισμού σε δολάρια το επόμενο έτος.

Παράγοντες πάντως που επηρεάζουν την πορεία του ΑΕΠ, όπως είναι οι κρατικές δαπάνες, το εμπόριο και τα αποθέματα των επιχειρήσεων αναμένεται να σταματήσουν να παρουσιάζουν τόσο μεγάλη ενίσχυση, κάτι που εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μείωση του ρυθμού αύξησης του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2014.

Επίσης οι παραγγελίες διαρκών αγαθών μειώθηκαν τον προηγούμενο μήνα και αυτό αποτελεί μια ακόμη ένδειξη ότι οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου μπορεί να μην αποτελέσουν τον κανόνα για τη συνέχεια.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε η ατμομηχανή της ανάπτυξης για όλο τον κόσμο» ανέφερε ο Ντέιβιντ Μπένσον, επικεφαλής οικονομολόγος της Nationwide Insurance. Η εταιρεία είχε προβλέψει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο θα ανέλθει σε 4,7%.

Οι δαπάνες των νοικοκυριών που αναλογούν στο 70% της οικονομίας αυξήθηκαν 3,2% σε ετήσια βάση. Η μεγαλύτερη αύξηση δαπανών καταγράφηκε στην υγειονομική περίθαλψη, την αναψυχή και τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις δαπάνες επιχειρήσεων καταγράφηκαν στον κατασκευαστικό κλάδο, στις προμήθειες μηχανολογικού εξοπλισμού και στα πνευματικά δικαιώματα που περιλαμβάνουν την ανάπτυξη λογισμικού για υπολογιστές, την έρευνα και την τεχνολογία.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=662229