Συμφωνία ΥΠΟΙΚ & φορέων για τον ακατάσχετο λογαριασμό - Ελπίδα για "πράσινο φως" από τους Θεσμούς

Σε συμφωνία για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο Ειδικός Επαγγελματικός Λογαριασμός κατέληξε η σύσκεψη μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών – με επικεφαλής τον αναπληρωτή Yπουργό Οικονομικών Τρύφωνα Αλεξιάδη – και των εκπροσώπων των φορέων της αγοράς.

Μέσω του συγκεκριμένου λογαριασμού θα γίνονται οι συναλλαγές με κάρτες και σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών (μέσω POS) και άλλων μορφών συναλλαγών μέσω Internet, ώστε να αντιμετωπιστεί πιο αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα δημόσια έσοδα.

Σύμφωνα με το σχέδιο του Υπουργείου, προβλέπεται η δημιουργία ενός ακατάσχετου λογαριασμού, στον οποίο θα εισέρχονται τα έσοδα του κάθε επαγγελματία ή επιχείρησης από τις συναλλαγές μέσω POS, τα έσοδα από τις συναλλαγές μέσω Διαδικτύου, καθώς και ποσά που θα καταθέτει ο υπόχρεος για την πληρωμή υποχρεώσεων του.

Με πάγια εντολή που θα δίνει κάθε μήνα ο κάτοχος του λογαριασμού, θα εξοφλούνται από αυτόν οι φορολογικές υποχρεώσεις, όπως ο φόρος εισοδήματος, ο ΦΠΑ, ο Φόρος Μισθωτών Υπηρεσιών καθώς και οι οφειλές που θα έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής.

Από την πλευρά των εμπόρων ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης είχε ήδη καταθέσει σχετικό υπόμνημα για τη δημιουργία και τα οφέλη για το δημόσιο από την λειτουργία του συγκεκριμένου λογαριασμού.

Οι οριστικές αποφάσεις για τον τρόπο που θα λειτουργεί ο λογαριασμός αναμένεται να ληφθούν σε επόμενες συσκέψεις, με σκοπό το ολοκληρωμένο σχέδιο να παρουσιαστεί στους εκπροσώπους των Θεσμών, οι οποίοι σημειώνεται ότι μέχρι τώρα κρατούν αρνητική στάση για την ενεργοποίησή του.

Τέλος, εκ μέρους των φορέων της αγοράς, στη σύσκεψη τέθηκε και το θέμα της επανενεργοποίησης της ρύθμισης των 100 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμές οφειλές για όσους την έχασαν λόγω των πολύ αυστηρών όρων που προέβλεπε. Το ζήτημα αυτό, αναμένεται να περιλαμβάνεται στη διαπραγμάτευση του Υπουργείου Οικονομικών με τους Θεσμούς.