Τρεις προτάσεις για επαναφορά των 100 δόσεων

Τις τελευταίες πινελιές στις προτάσεις που θα γίνουν προς τους θεσμούς για την αναβίωση της ρύθμισης των 100 δόσεων που την έχασαν αρκετοί φορολογούμενοι βάζει το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με το capital.gr στο τραπέζι του υπουργείου Οικονομικών έχουν πέσει τρεις βασικές προτάσεις για την αναβίωση των 100 δόσεων με σκοπό να επανενταχθούν στη ρύθμιση χιλιάδες μικρομεσαίοι και επαγγελματίες οι οποίοι έχουν βρεθεί με την πλάτη στον τοίχο καθώς είναι αντιμέτωποι με κατασχέσεις επειδή έχασαν τη ρύθμιση.

Πρόκειται για τις εξής περιπτώσεις:

– Φορολογούμενοι που έχασαν τη ρύθμιση μετά την 1η Ιουλίου επειδή άφησαν απλήρωτες νέες οφειλές για χρονικό διάστημα πάνω από 15 ημέρες. Να σημειωθεί ότι το χρονικό όριο για την απώλεια της ρύθμισης μειώθηκε από τον ένα μήνα στις 15 ημέρες μετά την 1η Ιουλίου. Έτσι κατά κύριο λόγο έχασαν τη ρύθμιση φορολογούμενοι οι οποίοι άφησαν απλήρωτη έως και μετά τον Δεκαπενταύγουστο την πρώτη δόση του εκκαθαριστικού του φόρου εισοδήματος ή ΦΠΑ ή άλλους φόρους.

– Επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων φορολογούμενων οι οποίοι την έχασαν για λόγους που σχετίζονται με προβλήματα που προέκυψαν από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων όπως μη εκτέλεση πάγιων εντολών. Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο θέμα έχει εκδοθεί παλαιότερα εγκύκλιος οδηγιών προς την εφορία προκειμένου να επανεντάσσονται στη ρύθμιση φορολογούμενοι που την έχασαν για λόγους ανωτέρας βίας, ωστόσο, εξετάζεται να θεσπιστούν συγκεκριμένα κριτήρια για την εφαρμογή της

– Επανένταξη στη ρύθμιση βάσει εισοδηματικών και περιουσιακών κριτηρίων τα οποία θα αξιολογούνται από τον προϊστάμενο της εφορίας. Ο στόχος είναι να επανενταχθούν στη ρύθμιση φορολογούμενοι οι οποίοι ανήκουν κατά κύριο λόγο στις ευπαθείς οικονομικά και κοινωνικά ομάδες.

Όλα τα παραπάνω αναμένεται να τεθούν υπόψη των τεχνικών κλιμακίων των θεσμών προκειμένου να δοθεί το πράσινο φως για την επανένταξη στη ρύθμιση χιλιάδων οφειλετών του δημοσίου που την έχασαν.

Η επανένταξη στη ρύθμιση των 100 δόσεων, έστω βάσει κριτηρίων, αποτελεί βασικό αίτημα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (μικρομεσαίοι) η οποία μάλιστα έθεσε το σχετικό θέμα στην ηγεσία του ΥΠΟΙΚ κατά τη συνάντηση που είχαν χθες στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη.