Αύριο κατατίθεται στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα

Αύριο το απόγευμα με τον χαρακτήρα του επείγοντας αναμένεται να κατατεθεί, στη Βουλή, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα μέτρα για το ξεκλείδωμα της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με την απόφαση της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής, η συζήτηση του νομοσχεδίου θα ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί σε δύο συνεδριάσεις, πρωί – βράδυ, στην αρμόδια επιτροπή την ερχόμενη Δευτέρα, 26 Σεπτεμβρίου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί στην Ολομέλεια την επόμενη μέρα, Τρίτη (27 Σεπτεμβρίου), οπότε και αναμένεται αργά το βράδυ η ψήφιση του.

Ωστόσο, υπάρχει μία σειρά μέτρων τα οποία δεν απαιτούν νομοθετική παρέμβαση και σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες στην καλύτερη περίπτωση θα κλείσουν εντός Οκτωβρίου. Αυτά είναι κυρίως:

1. Η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου του νέου Υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων. Το θέμα συζητείται στο επίπεδο του Eurogroup και του ESM.

2. Η αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Υπηρεσίας Πολιτικής Υπηρεσίας.

3. Η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την Εγνατία Οδό.

4. Τα μέτρα για την ενίσχυση των πόρων (ανθρώπινων και υλικών) της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

5. Η ολοκλήρωση των κυβερνητικών δράσεων στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, όπως η μεταφορά στο ΤΑΙΠΕΔ του 5% του ΟΤΕ που κατέχει το Δημόσιο.

6. Ο διπλασιασμός των ποσοτήτων που βγάζει η ΔΕΠΑ στις δημοπρασίες για να ενισχυθεί ο ανταγωνισμός στη χονδρική αγορά.

7. Η ολοκλήρωση των αλλαγών στα διοικητικά συμβούλια των τραπεζών.

Την ίδια ώρα κυβέρνηση και δανειστές έχουν συμφωνήσει να κλείσουν έως τις 29 Σεπτεμβρίου ημέρα διεξαγωγής της συνεδρίασης του Euro Working Group όλα τα προαπαιτούμενα. Στην περίπτωση που αυτά δεν θα έχουν ολοκληρωθεί τότε η συμφωνία μετατίθεται για τις 10 Οκτωβρίου όπου συνεδριάζει το Eurogroup, ενώ αν και σε εκείνη την ημερομηνία υπάρξουν ακόμη εκκρεμότητες τότε η καταληκτική ημερομηνία για το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης τίθεται η 31η Οκτωβρίου.

Αν παρέλθει και αυτή ημερομηνία χωρίς να έχει κλείσει η αξιολόγηση, τότε η υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ δεν θα διατεθεί στην ελληνική κυβέρνηση και θα πρέπει να εγκριθεί εκ νέου η εκταμίευσή τους από το Eurogroup, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και τα εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης προκειμένου να δοθούν τα χρήματα στην χώρα μας.

Σε αυτό αναμένεται να περιληφθούν οι τρεις δράσεις για το ασφαλιστικό (σ.σ. εξάλειψη της κατώτατης εισφοράς για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων, κατάργηση όλων των εξαιρέσεων των χαμηλών εισφορών υγείας και αλλαγές στο εφάπαξ). Επίσης, νομοθετική παρέμβαση απαιτείται και για τη μετάβαση της αγοράς ηλεκτρισμού στο ευρωπαϊκό μοντέλο απελευθέρωσης (target model). Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι πολύ πιθανό να συμπεριλάβει στο πολυνομοσχέδιο και το δεύτερο πακέτο των ΔΕΚΟ που θα περάσουν στο νέο Υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων. Σε αυτό το πακέτο περιλαμβάνονται οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, Αττικό Μετρό, Κτηματικές Υπηρεσίες, ΕΛΒΟ, ΑΔΜΗΕ, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να μην εντάξει στο πακέτο την Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία (ΕΑΒ), με το επιχείρημα ότι πρόκειται για εταιρεία με αντικείμενο σχετικό με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από την υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, τα 1,7 δισ. ευρώ αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου ενώ το 1,1 δισ. ευρώ προορίζεται για την αποπληρωμή του χρέους.