Στη Βουλή το ν/σ με τα προαπαιτούμενα και στο "βάθος" τα 2,8 δισ. ευρώ

Έπειτα από την υπερψήφιση της σύμβασης για το Ελληνικό, την Παρασκευή κατατέθηκε το νομοσχέδιο που περιέχει όλα τα προαπαιτούμενα ώστε να εκταμιευθεί στην Ελλάδα η δεύτερη δόση ύψους 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η ψήφισή του αναμένεται να γίνει την ερχόμενη Τρίτη, αφού εισαχθεί τη Δευτέρα στις Επιτροπές.

Εκτός από το Ελληνικό, ορισμένα από τα προαπαιτούμενα που έχουν ήδη εκπληρωθεί και βρίσκονται στο νομοσχέδιο είναι ο διορισμός Διοίκησης στη νέα Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η έναρξη του διαγωνισμού της ΔΕΗ για την πώληση τουλάχιστον του 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και η έναρξη της διαπραγμάτευσης για τα τιμολόγια ενεργοβόρων βιομηχανιών.

Η λίστα με τα μέτρα περιλαμβάνει ακόμη τις αλλαγές στα ΔΣ των τραπεζών και του ΤΧΣ και τη στελέχωση του Εποπτικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ. Ακόμη, περιλαμβάνεται η μεταφορά στοιχείων στο ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα η δεύτερη ομάδα ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΟ, Αττικό Μετρό, Κτιριακές Υποδομές και πιθανόν Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία ΕΑΒ και ΕΚΧΑ), η μεταβίβαση του 5% του ΟΤΕ, αλλά και η έναρξη από το ΤΑΙΠΕΔΔ της διαδικασίας για τη μακροπρόθεσμη παραχώρηση (35 έτη) της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων αξόνων.

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο περιέχεται η ολοκλήρωση των παρεμβάσεων για τη συντήρηση του δικτύου σιδηροδρομικής υποδομής, η επανεξέταση του σχεδίου απελευθέρωσης του φυσικού αερίου και των συνθηκών πρόσβασης των εναλλακτικών προμηθευτών, η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία του πλαισίου της Ε.Ε. για την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η τροποποίηση της νομοθεσίας για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η λήψη μέτρων για την παροχή επαρκών πόρων, ώστε η νέα Αρχή Εσόδων να μπορέσει να λειτουργήσει αποτελεσματικά, τα μέτρα και η νομοθεσία για την ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, σύμφωνα με τις συστάσεις των ενδιαφερόμενων μερών και των εμπειρογνωμόνων.

Τέλος, περιλαμβάνεται η εναρμόνιση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης με κατάργηση των εξαιρέσεων που επιτρέπουν χαμηλότερες εισφορές για την υγεία, η κατάργηση του κατώτερου συντελεστή εισφορών για τους ιδιοκτήτες τουριστικών καταλυμάτων και η αναθεώρηση προς τα κάτω της έκπτωσης για την καταβολή πλασματικών περιόδων ασφάλισης.

Τι θα κοστίσει το πολυνομοσχέδιο

Σύμφωνα με το “πακέτο” της Κυβέρνησης με σκοπό την εξασφάλιση της δεύτερης δόσης, ορισμένες από τις αλλαγές αναμένεται να κοστίσουν ακριβά στους Έλληνες φορολογούμενους, όπως για τους αγρότες και τους νέους επαγγελματίες. Παράλληλα, η ΓΑΙΟΣΕ απαλάσσεται από τους φόρους στα ενοίκια που θα εισπράττει από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Ορισμένες από τις νέες ρυθμίσεις:

Από την 1η Ιανουαρίου 2017, όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ  θα πληρώνουν κρατήσεις Υγείας 6%, αντί 4,73% που θα πλήρωναν. Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, η συγκεκριμένη ρύθμιση θα αποφέρει στα δημόσια ταμεία 37,3 εκατ. ευρώ.

Για τους ιδιοκτήτες έως δέκα ενοικιαζομένων δωματίων σε περιοχές με λίγους κατοίκους, το ποσό για την περίθαλψη ανεβαίνει στο 20% του εισοδήματός τους, αντί 14% που θα πλήρωναν.

Καταργείται διάταξη η οποία όριζε μειωμένες εισφορές για τα πέντε πρώτα χρόνια ασφάλισης στο Ταμείο Αυταπασχολουμένων.

Η έκπτωση για εξαγορά χρόνου ασφάλισης, αν η πληρωμή γινόταν εφάπαξ, ορίζεται στο 2% για κάθε εξαγοράσιμο έτος, αντί του 15% που ισχύει σήμερα.

Τέλος,  τα ενοίκια που θα εισπράττει η ΓΑΙΟΣΕ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ απαλλάσσονται από φόρους , μετά την ιδιωτικοποίηση. Η ΓΑΙΟΣΕ θα παρακρατά ένα μέρος από αυτά τα έσοδα και δεν θα το δίνει στο Δημόσιο.  Για τον υπολογισμό της απώλειας των κρατικών ταμείων από τη συγκεκριμένη ρύθμιση, το αρμόδιο Υπουργείο Υποδομών δεν έδωσε στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Αιτιολογική-Έκθεση.pdf

Διατάξεις-Πρότασης-Νόμου.pdf

Ειδική-Έκθεση-1.pdf

Έκθεση-Αξιολόγησης-Συνεπειών-Ρυθμίσεων.pdf

Έκθεση-Γενικού-Λογιστηρίου-του-Κράτους.pdf

Τροποποιούμενες-Διατάξεις.pdf