Πέρασαν με 152 "Ναι" τα προαπαιτούμενα - Πέταξαν φυλλάδια μέσα στη Βουλή

Εν μέσω έντονων διαλόγων ανάμεσα σε βουλευτές της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα “πέρασε” από τη Βουλή με 152 ψήφους με σκοπό την εκταμίευση των 2,8 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, ενώ κατά του πολυνομοσχεδίου ψήφισαν ΝΔ, Χρυσή Αυγή, Δημοκρατική Συμπαράταξη, ΚΚΕ, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Από τη συνεδρίαση απουσίαζε ο βουλευτής Φλώρινας του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Σέλτσας λόγω ασθενείας, ο οποίος έστειλε επιστολή λέγοντας ότι υπερψηφίζει. Ωστόσο, επειδή δεν ήταν σε αποστολή της Βουλής, η ψήφος του δεν προσμετρήθηκε.

Εν τω μεταξύ πριν από την ψηφοφορία σημειώθηκαν έντονοι διάλογοι ανάμεσα στους πολιτικούς της Κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης, ενώ πρώην βουλευτές έκαναν… “ντου” στο Κοινοβούλιο πετώντας φυλλάδια κατά των ιδιωτικοποιήσεων.

Όλα ξεκίνησαν όταν τα στελέχη της ΛΑΕ και πρώην βουλευτές Θανάσης Πετράκος και Στάθης Λεουτσάκος, ανέβηκαν αιφνιδιαστικά στα θεωρεία πετώντας φυλλάδια που έγραφαν «όχι στο ξεπούλημα».

Στο φυλλάδιο αναγράφονταν κείμενο του Πορτογάλου νομπελίστα Ζοζέ Σαραμάγκου με τον τίτλο «Ιδιωτικοποιήστε τα πάντα» το οποίο καταλήγει: «Και μια και μπήκατε στον κόπο, ιδιωτικοποιήστε στο φινάλε και την μάνα που σας γέννησε…».

Στη Βουλή προκλήθηκε αναστάτωση και στη συνέχεια οι αστυνομικοί της Βουλής έσπευσαν να τους απομακρύνουν από τον χώρο της Βουλής.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου, «εκμεταλλεύτηκε» το σκηνικό και απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε: «Ζητώ να μην υπάρξει τιμωρία για τους πρώην συναδέλφους μας βουλευτές, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι εδώ κάτω στα έδρανα όχι στα θεωρεία» είπε και κατέληξε καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ απευθυνόμενος στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ: «Αλλά τους στείλατε στα θεωρεία για να μην βρίσκονται εδώ και σας θυμίζουν τι λέγατε πέρσι».

Αμέσως πριν από την έναρξη της ψηφοφορίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Κωστής Χατζηδάκης ανέβασαν τους τόνους.

Με αφορμή την ομιλία του κ. Χατζηδάκη για την ιδιωτικοποίηση του νερού και της ενέργειας, ο Υπουργός Οικονομικών προχώρησε στην αντεπίθεση:

«Κύριε Χατζηδάκη, από χθες σας λέω ότι πρόθεσή μας είναι όσο είμαστε κυβέρνηση να μην υπάρξει ιδιωτικοποίηση σε νερό και ρεύμα και εσείς επιμένετε στα δικά σας. Αν έχετε τα εντόσθια απαντήστε μας τώρα θα ιδιωτικοποιήσετε την ενέργεια και το νερό; Σας ρωτάω από χθες και απάντησή δεν παίρνω, πείτε μας ένα ναι ή ένα όχι τι θα κάνετε αν γίνετε κυβέρνηση; Θα ακολουθήσετε την δική μας πολιτική ή θα ιδιωτικοποιήσετε το νερό και το ρεύμα;», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός.

Από την πλευρά του ο Κωστής Χατζηδάκης απάντησε: «Μας λέτε από χθες ότι όσο είστε Υπουργός δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί το νερό και το ρεύμα καταρχάς δεν θα είστε για, πολύ καιρό Υπουργός εσείς και Πρωθυπουργός ο κύριος Τσίπρας αλλά τι νόημα έχει τόσο οι δική σας διαβεβαίωση όσο και του κύριου Τσίπρα αφού ότι λέτε συνήθως κάνετε το ακριβώς αντίθετο;»

Τέλος, ο κ.Τσακαλώτος έκλεισε τονίζοντας «Κύριε Χατζηδάκη σας ευχαριστώ πάρα πολύ αφού σήμερα αποκαλύψατε ότι δεν έχετε θέσεις ή δεν μπορείτε να πείτε τι πραγματικά θα κάνετε για τα δύο αυτά δημόσια αγαθά».

Έρχεται νέο νομοσχέδιο

Η Κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι έπεται ένα ακόμη νομοσχέδιο, για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, το οποίο θα κατατεθεί άμεσα και θα ψηφιστεί στη Βουλή. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ανέφεραν χθες πως ό,τι δεν περιλαμβάνεται σε αυτά τα δύο νομοσχέδια, έχει εξασφαλίσει παράταση και δεν θα επηρεάσει το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος και άρα και την εκταμίευση της υποδόσης. Με το κλείσιμο των προαπαιτούμενων και την εκταμίευση των 2,8 δισ., ποσό 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί σε ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τρίτους.

Νωρίτερα, ο Υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε καθησυχαστικός σε όλους εκείνους οι οποίοι έθεσαν ζήτημα ιδιωτικοποίησης της ΕΥΔΑΠ, διαβεβαιώνοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι όσο χρονικό διάστημα θα κατέχει τη θέση του Υπουργού και στην διακυβέρνηση της χώρας θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτό δεν πρόκειται να συμβεί. «Όσο είμαι εγώ Υπουργός και ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.

Αναφερόμενος στην πορεία της α’ αξιολόγησης ο Υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως “είμαστε εντός χρονοδιαγραμμάτων, φτάνουμε στο τέλος της πρώτης αξιολόγησης και την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων” και ανακοίνωσε ότι «στα φορολογικά έχουμε πάει καλύτερα κατά 300 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να υπολογίζονται τα έσοδα από τον ΕΝΦΙΑ και από το ΦΠΑ». Μάλιστα όπως είπε «το χρυσό μετάλλιο στην αύξηση του ΦΠΑ πήρε η Μύκονος, το αργυρό η Ρόδος και το χάλκινο η Σαντορίνη» και κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν κατάφεραν ποτέ να εισπράξουν ανάλογα ποσά από αυτούς τους τουριστικούς προορισμούς.

Σπίρτζης: Μόνο ο Ιησούς Χριστός θα μπορούσε να αγοράσει χρεωμένη ΔΕΚΟ

Στην γραμμή Τσακαλώτου συντάχθηκαν και άλλοι υπουργοί της κυβέρνησης οι οποίοι υποστήριξαν ότι πολύ δύσκολα θα ιδιωτικοποιηθούν οι εταιρείες που θα μεταβιβαστούν στο νέο υπερταμείο. Χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρ. Σπίρτζης δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρχει ιδιώτης που θα πάρει εταιρεία με 800 εκατ. δάνειο και δεν έχει περιουσία, μόνο ο Ιησούς Χριστός θα μπορούσε».

Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι οι εργαζόμενοι της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ και των «Κτιριακών Υποδομών» διασφαλίζονται και δεν θα ιδιωτικοποιηθούν αυτοί οι δύο φορείς και πρόθεσε ότι «δεν μπορεί ένας οργανισμός που δεν έχει περιουσία, που έχει απίστευτο χρέος και οφειλές από το παρελθόν να λέμε ότι πάει για ιδιωτικοποίηση. Αυτό είναι του Χουντίνι».

Η τοποθέτηση του Υπουργού Ενέργειας Πάνου Σκουρλέτη ότι «μην θεωρείτε δεδομένο αυτό που προπαγανδιστικά ακούγεται από την αντιπολίτευση ότι η μεταφορά στο υπερταμείο σημαίνει ιδιωτικοποίηση» προκάλεσε η αντίδραση του Γιάννη Μανιάτη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν τρώμε σανό, δεν έχει σημασία τι λέει κάθε υπουργός, αλλά το κείμενο».

Συλλαλητήριο ΑΔΕΔΥ για ΔΕΚΟ-Υπερταμείο

Την ίδια ώρα την αντίθεση της στο «ξεπούλημα» των ΔΕΚΟ εκφράζει η ΑΔΕΔΥ, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, με την οποία ασκεί δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την απόφαση της να μεταφέρει έξι μεγάλες ΔΕΚΟ- ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΔΕΗ, ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ, ΕΛΒΟ, και Κτιριακές Υποδομές- στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών (ΕΔΗΣ) που θα λειτουργεί υπό την “ομπρέλα” του Υπερταμείου. Η ΑΔΕΔΥ στηρίζει των αγώνα των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση, πραγματοποιώντας Παλλαϊκό Συλλαλητήριο το απόγευμα της Τρίτης στο Σύνταγμα.