«Τσεκούρι» στις συντάξεις χηρείας με «κόφτη» έως τα 55 έτη

Σταδιακή κατάργηση των συντάξεων χηρείας φέρνει εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή της σχετικής διάταξης που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι συντάξεις σε όσους είναι κάτω των 55 κόβονται ενώ μπαίνουν περιορισμοί στο ποσό της σύνταξης που μπορεί να μειωθεί ακόμη και στα 30 ευρώ το μήνα.

Με το παλιό καθεστώς που ίσχυε για όσους πήραν σύνταξη λόγω θανάτου μέχρι τις 12/5/2016, ο επιζών σύζυγος παίρνει το 70% της σύνταξης του θανόντος, ανεξάρτητα από την ηλικία του και μετά την τριετία το ποσό περιορίζεται στο 50% εφόσον ο επιζών συνταξιοδοτείται ή εργάζεται-ασφαλίζεται.

Με το νέο καθεστώς, σύμφωνα με πληροφορίες που αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος, από το σχέδιο της εγκυκλίου οι συνταξιούχοι ή οι εργαζόμενοι οι οποίοι θα δικαιωθούν σύνταξη χηρείας μετά τις 13/5/2016, που ισχύει ο νόμος Κατρούγκαλου, θα πάρουν:

– Το 50% της σύνταξης του θανόντος για μια τριετία και αν στη λήξη της τριετίας είναι κάτω των 55 ετών, τότε η σύνταξη διακόπτεται για πάντα.

– Το 50% της σύνταξης που λάμβανε ή επρόκειτο να λάβει ο θανών και αν ο δικαιούχος (επιζών σύζυγος) κλείνει τα 55 εντός της τριετίας της πρώτης καταβολής, τότε η σύνταξη διακόπτεται μόλις περάσουν τα τρία χρόνια αλλά επαναχορηγείται στα 67. Αν όμως στα 67 ο επιζών παίρνει και δική του σύνταξη, τότε θα πάρει το 25% αντί του 50% της σύνταξης.

– Το 50% της σύνταξης του θανόντος εφόσον είναι άνω των 55 χρόνων για μία τριετία. Αν όμως μετά την τριετία εργάζεται ή συνταξιοδοτείται, η σύνταξη περιορίζεται στο 25%.

– Αν και οι δύο σύζυγοι συνταξιοδοτηθούν μετά το νόμο Κατρούγκαλου με 500 ευρώ ο ένας και 600 ευρώ ο άλλος, τότε σε περίπτωση χηρείας η σύνταξη θα είναι μειωμένη κατά 50% αφού θα αφαιρεθεί όμως το ποσό της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ, γιατί ο νόμος και η εγκύκλιος που ετοιμάζεται λέει πως επί συρροής δύο εθνικών συντάξεων καταβάλλεται μόνο η μία.