ΜΝΙ: Κρυφό "πηγαδάκι" των θεσμών για την Ελλάδα στις ΗΠΑ

Συνομιλίες με επίκεντρο το θέμα της Ελλάδας πραγματοποίησαν οι θεσμοί στην Ουάσινγκτον σύμφωνα με το πρακτορείο ΜΝΙ, το οποίο επικαλείται ευρωπαϊκές πηγές.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι συζητήσεις έγιναν το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της ετήσιας Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, όπου συμμετείχαν οι Πόουλ Τόμσεν από το ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ από την ΕΚΤ, Μάρκο Μπούτι από την Κομισιόν και Κλάους Ρέγκλινγκ από τον ESM. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν όλες οι πιθανές εξελίξεις στην Ελλάδα, το χρέος, τη δεύτερη αξιολόγηση, καθώς και τον ρόλο που θα παίξει στο εξής το Ταμείο.

Το μέλλον που “προβλέπει” το γερμανικό πρακτορείο για την Ελλάδα είναι δυσοίωνο, καθώς χαρακτηρίζει ως μη ρεαλιστικό το σχέδιο για ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης μέσα στο 2016, τονίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει οριστική απόφαση για τον τρόπο που θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει επικαλούμενο πηγές, ότι πλέον δεν υπάρχει η ίδια διάθεση από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης να κρατήσει στο πρόγραμμα το Ταμείο, καθώς, όπως λέει, η επιθυμία “αποδυναμώνεται”.

Σόιμπλε: Το ΔΝΤ θα εκταμιεύσει τη δόση στην Ελλάδα πριν από το τέλος του 2016

Σε διαφορετική “διάθεση”, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προχώρησε στην αισιόδοξη εκτίμηση ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συμμετάσχει στο τρίτο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της Ελλάδας.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Bloomberg, ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών δήλωσε στο περιθώριο της συνεδρίασης του Ecofin στο Λουξεμβούργο μία ημέρα έπειτα από το Eurogroup, ότι το ΔΝΤ θα θα κάνει μια οικονομική συνεισφορά στο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε θα μπορούσε να γίνει αυτό, ο Σόιμπλε απάντησε: «Πριν από το τέλος του έτους. Κανένα πρόβλημα».