Fitch: Κινδυνεύει το ελληνικό πρόγραμμα - Εξαιρετικά δύσκολοι οι στόχοι

“Προσγείωση” στην πραγματικότητα κάνει ο οίκος αξιολόγησης Fitch, σχετικά με την κατάσταση στην Ελλάδα και με αφορμή η απόφαση του Eurogroup της Δευτέρας.

Ο Fitch επισημαίνει ότι οι κίνδυνοι αναφορικά με την εφαρμογή του προγράμματος δεν έχουν “διαγραφεί” παρά τη θετική έκβαση της σύσκεψης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και τη βελτίωση των σχέσεων της Ελλάδας με τους δανειστές.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα φτάσει στο 1,8% το 2017, δηλαδή με ρυθμό εμφανώς μικρότερο από το 2,7% που προβλέπεται στο προσχέδιο προϋπολογισμού της χώρας.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, μια και οι μεταρρυθμίσεις για τα εργασιακά έχουν υψηλό βαθμό δυσκολίας για την Ελλάδα.

Παράλληλα εκτιμά ότι η Κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει άμεσα προβλήματα ρευστότητας για την κάλυψη των αναγκών της μέχρι και το 2ο τρίμηνο του 2017, κάτι που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση ενδεχομένως να μην ολοκληρωθούν εντός του 2016.

Τέλος, ο Fitch σημειώνει ότι ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα (1,7% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% του ΑΕΠ το 2018) είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί και ως εκ τούτου το ελληνικό πρόγραμμα διατρέχει κινδύνους. Επίσης προσθέτει ότι μία ελάφρυνση του ελληνικού χρέους μπορεί να αποτελέσει κίνητρο τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τον ελληνικό λαό να στηρίξει περισσότερο το πρόγραμμα, ενώ εάν αυτή δεν καταφθάσει μπορεί να έχει τα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.