Ακριβότερο το πετρέλαιο θέρμανσης- Ξεκινά από σήμερα η διάθεσή του

Μεταξύ 92 και 95 λεπτών το λίτρο εκτιμάται ότι θα κυμανθεί η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης, η διανομή του οποίου αρχίζει σήμερα εν μέσω έντονων αντιδράσεων από πλήθος φορέων (ενώσεις καταναλωτών, διανομείς) και πολιτών. Παράγοντες της αγοράς ξεκαθαρίζουν ότι το πολύτιμο καύσιμο θα είναι ακριβότερο σε σχέση με πέρυσι.

Όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η ζήτηση είναι περιορισμένη, καθώς οι καιρικές συνθήκες στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας είναι ακόμη καλές, με αποτέλεσμα πολλά νοικοκυριά να μην προχωρούν σε παραγγελίες, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν ένα κόστος που θα επιβαρύνει σημαντικό τον μηνιαίο προϋπολογισμό. Παράλληλα, τηρείται στάση αναμονής καθώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν έχει προχωρήσει ακόμη σε επίσημες ανακοινώσεις για το ύψος του επιδόματος θέρμανσης, τον αριθμό των δικαιούχων και τις περιοχές.

Εκτιμάται πως η τιμή πώλησης του λίτρου με την επιδότηση θα πέσει στα 68-70 λεπτά (από 92-95). Λαμβάνοντας υπ’ όψιν όμως το διαφαινόμενο «ψαλίδι» στον αριθμό των δικαιούχων μέσω του επαναπροσδιορισμού των περιοχών που εξετάζει το ΥΠΟΙΚ, χιλιάδες πολίτες θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη, προκειμένου να ζεστάνουν το σπίτι τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική υπουργική απόφαση θα υπογραφεί τις επόμενες ημέρες. Υπενθυμίζεται ότι τον Οκτώβριο του 2015, η μέση τιμή πώλησης του πετρελαίου ήταν 83 λεπτά ανά λίτρο, ενώ στα τέλη Απριλίου 2015 είχε πέσει στα 74 λεπτά ανά λίτρο.

Η υποβολή αίτησης επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης για την περίοδο «Φθινόπωρο 2016-Χειμώνας 2017» δεν έχει ξεκινήσει ακόμη στο TAXISnet. Όταν ανοίξει η εφαρμογή, οι δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση έως τα τέλη Μαΐου 2017.

%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b1%ce%ba%ce%b1%cf%82-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b5%ce%bb%ce%b1%ce%b9%ce%bf-%ce%b8%ce%b5%cf%81%ce%bc%ce%b1%ce%bd%cf%83%ce%b7%cf%82

Αλλαγές προωθεί το ΥΠΟΙΚ

Σε μια προσπάθεια να… διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να ελέγξει τις κοινωνικές αντιδράσεις, το οικονομικό επιτελείο μελετά σειρά αλλαγών στη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, με σημαντικότερη αυτή της επιλογής των ζωνών ανάλογα με την πόλη που βρίσκεται το ακίνητο, και όχι τον νομό, διατηρώντας αμετάβλητα τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια*.

Με αυτόν τον τρόπο εκτιμάται πως θα προκύψει καλύτερη κατανομή μεταξύ πεδινών, ημιορεινών και ορεινών περιοχών, με παράγοντες της αγοράς όμως να βλέπουν περιορισμό των δικαιούχων, άρα αύξηση της συνολικής δαπάνης για όσους δεν θα μπορέσουν να λάβουν το βοήθημα. Αμετάβλητο παραμένει, σύμφωνα με πληροφορίες, το κριτήριο της ακίνητης περιουσίας: α) 100.000 ευρώ για άγαμο και β) 200.000 ευρώ για έγγαμο και μονογονεϊκή οικογένεια.