Σόιμπλε: Όχι, όχι και πάλι όχι στη συζήτηση για το ελληνικό χρέος

Με τον τίτλο «Όχι, όχι και πάλι όχι», άρθρο της Süddeutsche Zeitung φανερώνει την πάγια στάση που κρατά ο Βόλφγαγκ Σόιμπλε ο οποίος δεν δείχνει ούτε στο ελάχιστο θετικός να συζητήσει για το ελληνικό χρέος.

Η γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε το κείμενο αυτό, λίγα 24ωρα μετά από εκείνο της Bild που παρουσίαζε τον Αλέξη Τσίπρα ως επαίτη ενόψει της συνάντησής του με την Άγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Όπως αναφέρει το άρθρο, από το βράδυ της Πέμπτης ο Γερμανός Υπουργός Οικονομικών είχε ξεκαθαρίσει δημόσια στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι δεν θεωρεί απαραίτητη τη συζήτηση για το χρέος: «Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι το χρέος, αλλά η έλλειψη ανταγωνιστικότητας. Όλοι τώρα προσποιούνται ότι θα είναι καλύτερα αν υπάρξει ελάφρυνση, αλλά δεν θα είναι», είχε πει ο Σόιμπλε.

Συνεχίζοντας η εφημερίδα σημειώνει ότι σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους Μέρκελ και Τσίπρας συζήτησαν για την περαιτέρω υλοποίηση της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό. Βερολίνο και Αθήνα διαψεύδουν ότι συνδέονται τα ζητήματα του χρέους και των προσφύγων, αλλά όπως σημειώνει το άρθρο, πρακτικά αυτά τα δύο προβλήματα συνδέονται.

«Για να λειτουργήσει η συμφωνία για το προσφυγικό, η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα. Αυτό δίνει στην ελληνική Κυβέρνηση τη δυνατότητα να διατυπώνει απαιτήσεις. Τις επόμενες εβδομάδες η διαμάχη αυτή αναμένεται να ενταθεί. Το ΔΝΤ προτίθεται να αποφασίσει το Δεκέμβριο εάν θα συμμετάσχει στην χρηματοδοτική βοήθεια. Το Ταμείο θέτει μεταξύ άλλων ως προϋπόθεση την ελάφρυνση του χρέους. Ο Σόιμπλε απορρίπτει και αυτή την απαίτηση», καταλήγει το δημοσίευμα.